Vragen over jeukrups? Er is een website gelanceerd

Wetenschappers en experts beantwoorden sinds donderdagavond ruim honderd uiteenlopende vragen over de eikenprocessierups, de bestrijding en de gevolgen van de aanwezigheid van het beest.

Het Kennisplatform Processierups heeft daarvoor in opdracht van het ministerie van Natuur de website processierups.nu gelanceerd. De website wordt de komende tijd verder uitgebreid, aldus bioloog Arnold van Vliet.

De massale aanwezigheid van de jeukrups houdt Nederland in haar greep volgens het platform. Veel mensen hebben jeukbulten. De brandharen van de rups kunnen ook zorgen voor geïrriteerde ogen en ademhalingsproblemen. Deskundigen, huisartsen en GGD’s worden overspoeld met vragen, terwijl de verzachtende crèmes en gels niet aan te slepen zijn. Daarom kondigde minister Carola Schouten (Natuur) vorige week actie aan.

De website bundelt volgens Van Vliet alle beschikbare professionele kennis.

Hattem
In Hattem komt de eikenprocessierups ook voor. Diverse bomen aan b.v. het Roseboomspoor en de Hessenweg zijn gemarkeerd met een rood-witlint. De gemeente geeft op de website de volgende tips:

Vermijd contact met de rupsen. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Neem bij ernstige klachten altijd contact op met uw huisarts. Als de eikenprocessierups in uw woonomgeving voorkomt, zorg dan dat brandharen of nesten de woning niet binnenwaaien. Houd zandbakken zoveel mogelijk gesloten en laat geen speelgoed buiten liggen.

Ziet je in jouw omgeving bomen die besmet zijn met eikenprocessierupsen? Neem dan contact op met de gemeente.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in