Blikvanger biedt visueel beperkten beleving van Voermanschilderijen

Het Voerman Museum Hattem presenteert trots Blikvanger. Dit is een belevingsmogelijkheid voor blinde en slechtziende mensen om schilderijen en kunst in dit museum te ervaren.

Een aantal kunstwerken in het museum is voorzien van beacons. Dat zijn kleine apparaatjes die op strategische plekken in het museum zijn aangebracht en die communiceren met de app op een smartphone. De beacon maakt contact en via de app hoort de bezoeker geluiden, zogenaamde soundscapes. Deze geluiden vertellen het verhaal, de sfeer, het gevoel van het schilderij. De geluiden zijn 3D opgenomen, waardoor de luisteraar het gevoel heeft midden in het schilderij te staan.

Kunst voelen

Schilderij De Nonnetjes van Concerneau uitgevoerd op zwelpapier

Ook kunnen de visueel beperkten kunstwerken voelen. Het schilderij De Nonnetjes van Concerneau van Jo Koster is uitgevoerd op zogenaamd zwelpapier. Dit papier gaat door een thermische printer en de delen die je wilt voelen zwellen dan op.

Directeur Daphne Kampman-Maas is terecht trots op het bereikte resultaat. Eind 2018 won het museum de Raak Stimuleringsprijs. ‘We hadden gerekend op de eerste prijs van 30.000 euro,’ vertelt Daphne, ‘maar het werd de derde prijs van 7.500 euro. Ook geweldig natuurlijk, maar dit betekende wel dat we onze plannen moesten aanpassen om het project haalbaar te maken. Gelukkig kregen we subsidies van Erfgoed Gelderland, Cultuurfonds Hattem en Het Willem Grevefonds. Er volgde een lange zoektocht, maar nu is het zover en kunnen we Blikvanger presenteren.’

Tekst gaat verder na de video.


Vandaag heeft Kampman de video gepresenteerd aan alle geldschieters en heeft ze twee telefoons en koptelefoons kunnen kopen voor gebruik in het museum. ‘De subsidieverstrekkers vinden het een geslaagd project,’ zegt Daphne trots. ‘Zojuist ontving ik een reactie van het Oogfonds, die de Raak Stimuleringsprijs uitreikt. Ze zeiden: “Dit is precies waarvoor wij deze prijs hebben ingesteld”. Een mooier compliment had ik niet kunnen krijgen.’

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in