Actiegroepen Lelystad Airport boos op minister: ‘Schandalige schoffering van de burger’

Actiegroepen tegen Lelystad Airport zijn ontevreden over hoe wordt omgegaan met de ruim tienduizend zienswijzen die zijn ingediend. ‘De minister is bezig haar eigen zin door te drijven’, zegt Jules van der Weerd namens de samenwerkende actiegroepen.

Afgelopen week stuurde minister Cora van Nieuwenhuizen een brief naar de kamer waarin staat dat het vliegveld niet in april 2020 opent. Dat nieuws overschaduwt volgens de actiegroepen de inhoud van de brief en de bijlage die ingaat op de de duizenden zienswijzen die begin dit jaar zijn ingediend.

‘Bewonersgroepen en mensen die zich goed ingelezen hebben allerlei steekhoudende argumenten aangedragen’, zegt Jaap Kloosterziel van Stichting Red de Veluwe. Volgens hem worden er maar een handvol punten doorgevoerd. ‘Wij vinden dat een schandalige schoffering van de burger.’ Van der Weerd is het met hem eens. ‘Als je mensen serieus wil nemen, moet je daar ook echt wat mee gaan doen.’

9362 zienswijzen
De bijlage is een document van meer dan tweehonderd pagina’s. Daarin staat hoe het ministerie aankijkt tegen de zienswijzen. Het blijkt dat van de 9362 zienswijzen die zijn ingediend er 8800 van actiegroepen zijn.

De voorstanders stuurden er 439 en de rest komt voor rekening van de tegenstanders. Daarnaast hebben ook verschillende organisaties, gemeenten en provincies hun mening gegeven.

Extra vragenronde
Volgens Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks hebben de actiegroepen een punt met hun kritiek. ‘Een heleboel omwonenden in Gelderland en Overijssel hebben ongelofelijk veel zorgen geuit. En eigenlijk lijkt de minister aan heel veel voorbij te gaan.’

Volgens Cem Lacin van de SP is besloten dat de Tweede Kamer nog een extra vragenronde houdt. ‘Laat alle inwoners en actiegroepen hun vragen e-mailen naar ons, dan zetten we die gewoon door deze zomer. Dan krijgen de mensen alsnog antwoord’, stelt hij.

ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins is op zijn beurt van plan de zomermaanden te gebruiken om de 200 bladzijden te bestuderen. ‘Dat moet allemaal naar tevredenheid zijn. En dat zullen we ook weer verder gebruiken in het debat met de minister over Lelystad Airport.’

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in