Fietsenstalling ‘Stationsplein Zwolle’ in gebruik genomen

Vandaag is ‘Fietsenstalling Stationsplein’ in Zwolle geopend. Na het startsein van de Zwolse wethouder Ed Anker en gedeputeerde van de provincie Overijssel Bert Boerman hebben leerlingen van de Parkschool Abby, Floor, Tony en Bobbi hun fiets in de ondergrondse fietsenstalling geparkeerd.

De nieuwe fietsenstalling biedt maar liefst ruimte voor 5.800 fietsen. Daarmee is de het één van de grootste bewaakte fietsenstalling in Nederland. Extra bijzonder is dat deze fietsenstalling niet alleen ruimte biedt aan fietsen, maar ook aan regenwater.
(tekst gaat verder na de video)

Comfortabel, veilig en snel
De stalling is open van een kwartier voor vertrek van de eerste trein tot een kwartier na aankomst van de laatste trein. Reizigers stallen hun fiets de eerste 24 uur gratis met hun OV-chipkaart. Met een jaarabonnement van ca. 75 euro kunnen fietsers onbeperkt de fiets in de nieuwe stalling plaatsen. In de fietsenstalling is ook plaats voor fietsen die niet in een fietsenrek passen, zoals fietsen met een krat voorop of een breder stuur. Daarnaast zijn er zo’n 400 OV-fietsen te huur. Ook is er een Fiets & Servicewinkel in de stalling aanwezig.

Naast dat de stalling veel ruimte voor fietsen biedt, is de stalling ook voorzien van een speciaal systeem waardoor fietsers eenvoudig een vrije plek in de stalling kunnen vinden. De trappen hebben een speciale borstelbaan voor de fiets die het makkelijk maakt om de stalling in en uit te lopen.

Fietsenstalling is ook superspons
De fietsenstalling biedt niet alleen ruimte voor veel fietsen, maar ook voor regenwater. Bij de bouw van de stalling zijn ‘infiltratiekratten’ geplaatst, dit zijn speciale kratten die regenwater kunnen opvangen. Ook is het mogelijk om de stalling in te zetten als waterberging voor extreme buien die in de toekomst vaker zullen voorkomen. Deze fietsenstalling is dan ook één van de nieuwste deltawerken van Regio Zwolle.

De nieuwe fietsenstalling onder het Zwolse Stationsplein is gerealiseerd met een financiële bijdrage van ProRail – namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – en de provincie Overijssel. In maart 2019 is de bouw van de fietsenstalling gestart. Want meer en betere plekken voor het stallen van fietsen waren hard nodig. De fietsenstalling wordt in opdracht van de gemeente beheerd door NS.

Klaar voor de toekomst
Er wordt tot medio 2021 nog hard gewerkt aan de oostzijde entree van de stalling en de nieuwe inrichting van het Stationsplein. Voorlopig is de ondergrondse fietsenstalling toegankelijk via de westzijde entree en de entree bij het stationsgebouw. Zwolle bouwt samen met het Rijk, provincie Overijssel, NS en ProRail aan de toekomst van het station. Dat is hard nodig, want in de toekomst ontvangt Zwolle waarschijnlijk ruim 80.000 reizigers per dag.

Om al deze instappers, uitstappers en overstappers comfortabel, veilig en snel naar hun volgende bestemming te brengen moet er de komende jaren veel gebeuren. De eerste belangrijke stappen zijn gezet. Het busstation is verhuisd naar de zuidzijde, Zwolle heeft een bijzondere Schuttebusbrug waar dagelijks meer dan 10200 bussen overheen rijden en nu is de ondergrondse fietsenstalling in gebruik genomen. De volgende stap is het bouwen van een nieuwe, toegankelijke brug over het spoor.


Bron: mediapartner RTV Focus

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in