Huisartsen en Isala werken samen in thuismonitoring coronapatiënten

Streekziekenhuis Isala en de huisartsen in de regio Zwolle, Meppel, en Noord-Veluwe werken weer samen in de thuismonitoring van Covid-patiënten. Begin dit jaar startte Isala Connected Care Center samen met de huisartsen een succesvolle pilot. Nu de besmettingscijfers weer toenemen, biedt Isala deze service weer aan.

Met een saturatiemeter meten patiënten zelf drie keer per dag hun zuurstof in het bloed. De gegevens worden automatisch gedeeld via het digitale platform van Luscii met het monitoringscentrum van Isala. Daar houden verpleegkundigen deze patiënten thuis in de gaten. De huisartsen krijgen een seintje als het zuurstof beneden een bepaalde waarde komt. Vervolgens is het de huisarts die de patiënt instuurt. De huisarts blijft dus hoofdbehandelaar.

Win-win
Huisarts Bert van Bremen: ‘Deze samenwerking met Isala in de zorg voor COVID-patiënten is uniek in Nederland. De huisartsenzorg wordt hiermee ontlast. Bovendien worden patiënten pas in het ziekenhuis opgenomen als het echt nodig is. Hierdoor worden er minder bedden bezet in het ziekenhuis. Dus een win-win situatie en de kwaliteit van zorg blijft gewaarborgd. Dit is extra nuttig nu bijvoorbeeld ook de gewone griep weer in aantocht is. Ook daar kan de gezondheidszorg verder door belast worden.’

Thuismonitoring na ontslag
De thuismonitoring van Covid-patiënten na ontslag uit het ziekenhuis start vandaag ook weer. Patiënten gaan dan naar huis met extra zuurstof. Ook zij hebben via het digitale platform van Luscii contact met het monitoringscentrum van Isala. Zo kunnen patiënten eerder op een veilige manier naar huis en is er meer ruimte in het ziekenhuis. Bij deze groep patiënten blijft de behandelend specialist van Isala hoofdbehandelaar.

Beddendruk verminderd
Gijs Patijn, chirurg en tevens medisch adviseur in het Connected Care Center van Isala: ‘Deze initiatieven zijn prettig voor de patiënten en kunnen Isala helpen om de beddendruk door Covid te verminderen. Wij zijn blij dat de samenwerking met de huisartsen zo goed verloopt, dat gaan wij vasthouden. Digitale zorg op afstand zal steeds meer deel van onze zorg gaan uitmaken.’

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in