Minister: Lelystad Airport volgend jaar nog niet open

De opening van de vernieuwde luchthaven in Lelystad zal niet volgend jaar april plaatsvinden. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur meldt aan de Tweede Kamer dat de planning ‘niet langer haalbaar’ is.

De problemen komen door het recente besluit van de Raad van State om het Nederlandse stikstofbeleid ongeldig te verklaren. Van Nieuwenhuizen liet eerder al weten dat het ‘niet eenvoudig’ ging worden om Lelystad Airport in april te openen.

De uitspraak van de Raad van State betekent dat het ministerie moet aantonen dat de stikstofuitstoot niet onacceptabel toeneemt als Lelystad Airport er komt.

Actievoerders blij
Actievoerders zijn blij met het besluit, maar zagen het ook aankomen. ‘Dit was onvermijdelijk. Ontzettend goed nieuws voor de mensen onder de laagvliegroutes. De minister heeft nog geen list kunnen verzinnen om de uitspraak van de rechter te omzeilen’, reageert actiegroep Red de Veluwe.

Maar het gaat de bewoners van de Veluwe nog niet ver genoeg. ‘Voor mensen, milieu en klimaat is er eigenlijk maar een echte oplossing. En dat is helemaal stoppen met die onzin.’

Ook voor Suzanne Kröger van GroenLinks is het uitstellen van de opening niet voldoende. ‘Alle seinen staan op rood. De minister stelt de opening nu uit, maar voor het klimaat, de natuur en de omwonenden is er maar een echte oplossing. De plannen voor Lelystad Airport moeten van de baan’, zegt het Kamerlid.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in