Hattem verkleurt (opnieuw)

Kleurrijke banieren van Angela Peters-Angelart Kunst&Zo prijkten in september gevels en markante panden in aanloop naar Hattem 725 jaar. In de week van 11-17 oktober hoopt de gemeente opnieuw op een kleurrijke stad. Voorafgaand aan de Kleurrijk Jezelf Zijn-week wordt de progress pride vlag gratis verstrekt. Een idee van de gemeente en een aantal inwoners die samen de week hebben georganiseerd.
Waar staat de vlag voor en waarom deze actie? Deze vragen legden we voor aan de organisatie.

‘We hopen hiermee zichtbaar draagvlak te creëren voor de thema’s waar we aandacht vragen. Namelijk dat iedereen in Hattem Kleurrijk Zichzelf mag zijn. Dat er plek is voor iedereen in Hattem. De progress pride vlag wordt vaak gelieerd aan de LHBTIQA+ gemeenschap, maar door het samenvoegen van een heleboel vlaggen is deze vlag ontstaan. Hierdoor kan iedereen zich herkennen in deze vlag en dat is wat we willen uitdragen’, aldus de woordvoerder.

Geschiedenis
Als eerste gemeente op de Noord-Veluwe werd op 11 oktober 2019 de regenboogvlag in Hattem gehesen. De regenboogkleuren symboliseren onder andere diversiteit, harmonie en trots. Elke kleur draagt een eigen betekenis, van rood voor leven, oranje voor genezing, geel voor zonlicht, groen voor natuur, blauw voor sereniteit en paars voor spiritualiteit.
In 2024 wisselt de gemeente de regenboogvlag in voor de intersekse progress pride vlag.

De progress vlag is ontstaan uit de wens om een inclusief symbool te creëren dat de diversiteit binnen de LHBTIQA+-gemeenschap weerspiegelt. Aanvullend voegt de progress pride vlag de blauwe, roze en witte kleuren toe. Blauw staat voor mannelijkheid, roze voor vrouwelijkheid, en wit vertegenwoordigt genderneutraliteit (geen onderscheid in mannelijk of vrouwelijk). Het representeert de verbondenheid tussen verschillende groepen. De paarse cirkel in het gele vlak staat voor intersekse (iemand ie geboren is met mannelijke en vrouwelijke kenmerken). Hiermee wordt aandacht gevraagd voor de zichtbaarheid en inclusie van intersekse personen.
‘Hiermee staat de progress pride vlag voor iedereen. Iedereen kan zich herkennen in de vlag en daarom vinden we het in Hattem belangrijk dat we deze vlag hijsen. Het gaat tenslotte om álle inwoners van Hattem die in deze mooie stad samenleven.’

Hoeveel vlaggen hoopt de gemeente te gaan zien in die week?
‘Elke vlag die een inwoner wil ophangen is al fijn. Ook zou het mooi zijn als (sport)verenigingen de vlag willen hijsen. Daarom stellen we de vlag ook beschikbaar. En indien er geen mogelijkheid is om een vlag te hijsen, zijn er ook stickers. De vlag en de stickers zijn gratis op te halen bij het stadhuis.’

De Kleurrijk Jezelf Zijn-week staat voor een brede diversiteit, voor allerlei vormen van jezelf-zijn. Bijvoorbeeld gender, sexuele geaardheid, fysieke en mentale mogelijkheden, etniciteit en huidskleur. Waarom is aandacht hiervoor nog steeds nodig?
‘In de week van 9 oktober komt er een special uit van de Hattemer waarin diverse inwoners aan het woord komen over dit thema. Daaruit blijkt ook de worsteling die men soms heeft ondervonden, het niet-thuis voelen in Hattem, op school, in de kerk, in de buurt waarin je woont. Daarom is het nodig dat we deze thema’s aan de orde blijven stellen.
Tegelijk willen we vanuit de gemeente ook in de Kleurrijk Jezelf Zijn week nog meer informatie ophalen. Waar moeten we als gemeente aandacht voor vragen en op welke manier. We hopen dan ook veel inwoners te ontmoeten tijdens de diverse activiteiten en bijeenkomsten. Ook kan men contact opnemen met de gemeente via kleurrijk@hattem.nl

Ophalen vlag
De gemeente Hattem stelt gratis vlaggen beschikbaar voor diegene die graag de Kleurrijk Jezelf Zijn week wil ondersteunen. De vlag is tijdens openingstijden van het stadhuis op te halen, zo lang de voorraad strekt. Haal je een vlag op, dan is het de bedoeling dat je deze  uithangt gedurende de Kleurrijk Jezelf Zijn week van 11-17 oktober. De gemeente roept op om een foto ervan delen via de sociale media. Gebruik daarvoor #kleurrijkhattem en/of @gemeentehattem

Programma
In de week van 11 oktober organiseert de gemeente Hattem de week van Kleurrijk Jezelf Zijn. Bij deze het programmaKleurrijk-Jezelf-Zijn-programma 11-17 okt 2024

RTV Hattem sluit deze week af met een terugblik tijdens het radioprogramma Hattem Actueel op 19 oktober waar verschillende gasten vertellen over hun betrokkenheid bij dit onderwerp.

Eerder interviewde RTV Hattem wethouder Koen Castelein over zijn droom van een kleurrijk Hattem, en Herman Weelink n.a.v. de tentoonstelling Over Geloof en Liefde waarin hij o.a. zei: ‘Ik mag hier zijn zoals ik ben’.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in