Bescherm je gehoor als je naar een festival gaat

In de zomer is het festivalseizoen in volle gang. Wie naar een festival wil heeft de opties voor het uitkiezen. Rock, Nederlandse artiesten, Americana, blues, het is er allemaal. Maar het is wel belangrijk om geen gehoorbeschadiging op te lopen als je een festival bezoekt. De muziek is soms erg hard en dat kan gevolgen hebben, zeker als je vaker festivals en concerten bezoekt. Goede gehoorbescherming is dan ook iets om over na te denken.

Wees zuinig op je oren
Bij oren en ogen is het zo dat een beschadiging meestal niet kan worden hersteld. Als je te vaak wordt blootgesteld aan harde geluiden, zoals te harde muziek, dan kan dit leiden tot tinnitus. Bij deze aandoening hoor je voortdurend een fluittoon of bromtoon in je oren. Dit kan gekmakend zijn. Daarnaast kun je een gehoorbeschadiging oplopen waardoor je gedeeltelijk of zelfs helemaal doof wordt. Zeker de oren van jonge kinderen zijn gevoelig. Neem ze dus niet mee naar concerten met harde muziek, of zorg voor goede bescherming.

Gehoorbeschermers dragen
Misschien vind je het niet stoer om gehoorbescherming op maat te dragen. Maar je kunt er wel je gehoor mee beschermen. Muzikanten dragen ze ook, omdat zij op het podium vlak bij de geluidsinstallatie staan en dus de volle laag krijgen. Ook een artiest wil graag goed blijven horen omdat jij immers zijn geld verdient met muziek maken, en dat wordt erg lastig als je gehoor niet meer goed functioneert. Gehoorbescherming schermt niet alle geluid af. Je kunt gewoon genieten van een festival en de optredens daar. Alleen wordt het geluid gedempt zodat je trommelvliezen heel blijven. Zo voorkom je permanente schade aan je gehoor waar je de rest van je leven last van hebt.

Het voordeel van bescherming op maat
Je kunt bij een concert natuurlijk een noise cancelling koptelefoon dragen. Dit is niet heel charmant, en je loopt het risico dat deze in het gedrang van je hoofd valt en beschadigd raakt. Als je kiest voor Otoplastieken, gehoorbescherming op maat, dan draag je de gehoorbescherming in je oren en is de kans op problemen een stuk kleiner. Je draagt altijd je eigen gehoorbeschermers, wat wel zo hygiënisch is. Desondanks is het natuurlijk wel belangrijk om je oordopjes goed schoon te houden. Zo voorkom je het risico van een infectie.

Doe een gehoortest
Als je twijfelt of je al gehoorschade hebt opgelopen, dan kun je een gehoortest doen. Dit kan bij een hoorwinkel, maar ze zijn er ook online. Dit zijn wel algemene testen waar je niet direct al te vergaande conclusies aan moet verbinden. Maar als blijkt dat je minder goed hoort, dan is dit natuurlijk wel iets om rekening mee te houden. Bedenk wel dat je gehoor in de loop van de jaren achteruit gaat. Een jongere van 20 hoort hoe dan ook beter dan iemand van middelbare leeftijd, gehoorbeschadigingen daarbij uiteraard buiten beschouwing gelaten. Maar als je ook in het dagelijks leven merkt dat je bepaalde dingen niet meer goed hoort, dan kan het zijn dat je een gehoorapparaat nodig hebt.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in