Start verkoop kaarten Lions Huiskamer FilmFestival

In december start de kaartverkoop van het filmfestival. N.a.v. de filmavond op 10 februari schreef RTV Hattem het volgende:

De Lions-filmavond laat je niet los
Het nachtleven van Hattem begon op zaterdag 10 februari al vroeg in de avond. Om 18.30 uur startte de eerste film van het Lions Huiskamer FilmFestival. Filmliefhebbers hadden zich verspreid over negen! ‘filmhuizen’, veelal huiskamers, om te genieten van een goed verhaal. Na een korte wandeling door een verstilde binnenstad startte de tweede film op een andere plek, waarna de gasten van Lions in Banka konden napraten.

De films 
De filmcommissie van de Lionsclub Hattem leek twee totaal verschillende films uitgekozen te hebben. Waar het waargebeurde verhaal Dark Waters ging over de jarenlange strijd tegen de ziekmakende grootmacht DuPont (in Nederland Chemours geheten*), was het verhaal van Sing Street kleiner en vrolijker. Tijdens de tweede film mocht de kijker als het ware even bijkomen van die allesvernietigende kracht van DuPont, van het verhaal van Goliath en de kleine David. Zo leek het.

Sing Street gaat over Conor die in het Dublin van de jaren 1980 opgroeit. Muziek is een manier om te ontsnappen aan de spanningen thuis en op school. Op beide plekken wordt er van hem iets verwacht en vooral de school dwingt hem om zich soms ludiek maar ook hardhandig te conformeren. Muziek helpt Conor de strijd aan te gaan en woorden te vinden voor wat hem bezighoudt. Hij begint met zijn vrienden de rockband Sing Street.
Waar advocaat Robert Bilott in Dark Waters ten koste van familiegeluk en eigen gezondheid blijft vechten voor rechtvaardigheid en een menswaardig leven, zingt Conor steeds toonvaster over zijn leven (en liefde), wat hem bevrijdt van negatieve krachten buiten hem. Anderen zorgen niet voor je, zegt Dark Waters, je hebt het zelf te doen. Anderen kunnen je leven niet bepalen, zegt de broer van Conor, je hebt zelf je weg te gaan.

Feestelijke afsluiting
Tussendoor werden de tweehonderd gasten verwend met goede wijn, Hattemse bonbons van A3 en delicatessen van de Hattemse Hoeve. In een stampvolle Banka was er tijd om na te praten, maar vooral gelegenheid voor oude en nieuwe kennismakingen. Ook daar werden de filmliefhebbers verwend met een drankje en hapjes.

Traditie
Het jaarlijkse Lions Huiskamer FilmFestival werd voor de zeventiende keer georganiseerd. Het is een activiteit waarmee de Lions Club Hattem geld inzamelt voor sociale of culturele projecten in Hattem. Het goede doel van 2024 was Stichting Welzijn Hattem (SWH). Dankzij de kaartverkoop en de sponsoren kan de Lionsclub Hattem een flink bedrag schenken aan SWH.
De volgende filmavond is op 15 februari 2025. De kaartverkoop start in december 2024.

* Chemours is de fabrikant van Teflon, de merknaam van polytetrafluorethyleen, bekend om zijn antiaanbakeigenschappen. Zowel in Nederland als in het buitenland is DuPont/Chemours aangeklaagd voor milieu- en gezondheidsschade vanwege het gebruik va PFAS.
Na jarenlang procederen schikte DuPont onder druk van advocaat Robert Billott voor honderden miljoenen dollar diverse rechtszaken wegens het vergiftigen van grondwater.
In Nederland zijn vanaf 2023 onderdelen van de fabriek in Dordrecht van DuPont afgesplitst en verder gegaan onder o.a. de naam Chemours. De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden hebben in 2022 een rechtszaak aangespannen tegen onder meer Chemours en haar rechtsvoorganger DuPont.

 

Datum evenement: 01-12-2024