
Als startende zelfstandig ondernemer in de horeca moet je heel wat hobbels nemen. Als je een restaurant, bistro of lunchroom start, dan betekent dat keihard werken om ervoor te zorgen dat je genoeg klanten krijgt. Voor de horeca geldt meer dan voor andere ondernemers dat je maar één kans krijgt voor een eerste indruk. Als iemand bij je komt eten en de gast is niet te spreken over het menu, het interieur of de bediening, dan is de kans groot dat hij niet meer terugkomt om je nog een kans te geven. En je hoeft ook niet te rekenen op warme aanbevelingen. Dus des te meer reden om het vanaf dag 1 goed aan te pakken.
Kies je menu met zorg
Denk goed na over wat je op het menu zet. Als je een diner restaurant bent dan kun je beter wat minder gerechten serveren waar je wel heel veel aandacht aan besteedt dan dat je 25 opties hebt waardoor je van alles moet voorbereiden en de kans een stuk kleiner is dat dat gerecht wordt gekozen. Als je drie vleesgerechten, drie visgerechten en drie vegetarische opties hebt, dan kom je al een heel eind, zeker als je het menu aanpast aan de seizoenen. Daarnaast natuurlijk nog een aantal koude en warme voorgerechten, soepen en een keuze aan desserts. Met deze opzet kun je heel wat gasten een mooi menu aanbieden.
De aankleding van je zaak
Met de aankleding van je zaak geef je duidelijk aan wie je publiek is. Heb je een gezellig familierestaurant, richt je je op de zakelijke markt of ben je er voor de mensen die zich verheugen op een fijne avond uit met goed eten en uitstekende wijn waar ze zich speciaal voor opdoffen? Dat is nogal een verschil. En dat verschil moet blijken in hoe de zaak is ingericht. Je keuze voor meubilair en verdere aankleding drukken een duidelijk stempel op waar je voor staat. Maar dit moet ook terugkomen in de details. Denk bijvoorbeeld aan je menukaart. Kies je voor een mooie leren map van Multimap om je menu te presenteren of vind je een geplastificeerd A4’tje wel voldoende, waar per ongeluk nog een paar spelfouten in staan, maar een kniesoor die daarop let. Als je voor de laatste optie kiest dan neem je jezelf niet heel erg serieus.
De aankleding van je tafels
Een restaurant waar mensen komen om te genieten van een luxe driegangenmenu verdient tafels die mooi zijn aangekleed met goede tafellinnen, mooi servies en bestek. Daar passen gepersonaliseerde servetten en bestekzakjes heel goed bij. Kies je meubilair met zorg, de tafels moeten ruim genoeg zijn om het menu uit te serveren. De gasten moeten niet steeds moeten opletten dat ze hun glas wijn niet omstoten als ze over de tafel reiken naar de schaal met salade. De stoelen moeten lekker zitten, want je wilt dat je gasten na het dessert nog even blijven zitten voor koffie met een likeurtje.