Home Ondernemend Wat moet je als ondernemer regelen bij een echtscheiding?

Wat moet je als ondernemer regelen bij een echtscheiding?

0
Wat moet je als ondernemer regelen bij een echtscheiding?
Partnerbijdrage Dit is een commerciële partnerbijdrage

Een echtscheiding brengt altijd veel ‘gedoe’ met zich mee. Er moeten veel afspraken worden gemaakt, eigendommen moeten worden verdeeld en er moet worden overlegd over de zorg voor de kinderen als deze er zijn. Ga je scheiden op latere leeftijd? Dan zijn de kinderen wellicht al volwassen, maar heb je ondertussen ook meer opgebouwd samen. Er komen dan weer andere zaken kijken bij een echtscheiding. Dit geldt ook wanneer je ondernemer bent. Ga je als ondernemer scheiden van je partner? Dan zijn er belangrijke zaken om rekening mee te houden en goed te regelen. Wij geven je een indruk.

Het verdelen van de aandelen van een BV
Als ondernemer met een BV moet je tijdens de echtscheiding rekening houden met het verleden van de aandelen. De aandelen BV verdelen bij scheiding kan nog best een uitdaging zijn, waardoor het belangrijk is dat je hiervoor de juiste begeleiding inschakelt. De aandelen van de BV kunnen vallen onder de gezamenlijke bezittingen, maar dit hoeft niet. Dit is vooral afhankelijk van het zogenaamde huwelijksgoederenregime. Zijn jullie in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dit maakt een belangrijk verschil. Een advocaat helpt om de aandelenwaarde vast te stellen en deze eerlijk te verdelen.

Bedrijfswaarde en alimentatie
Wanneer je als ondernemer gaat scheiden, dan is het noodzakelijk om de actuele waarde van het bedrijf vast te laten stellen. Dit heeft invloed op de hoogte van de alimentatie, indien wordt bepaald dat je alimentatie moet gaan betalen. De winstgevendheid van het bedrijf kan in de berekening van zowel kinderalimentatie als partneralimentatie worden meegenomen. Het is belangrijk om de financiële positie van het bedrijf goed te laten analyseren om te voorkomen dat er onrealistische alimentatieafspraken worden gemaakt.

Afspraken over het gebruik van bedrijfsvermogen
Het gebruik en de verdeling van het bedrijfsvermogen wordt ook onder de loep genomen tijdens de echtscheiding. De bedrijfsactiva, zoals eigendommen, voertuigen en apparatuur, moeten eerlijk verdeeld worden tussen beide partijen. Dit is vooral belangrijk wanneer beide partijen betrokken zijn bij de onderneming. Een advocaat kan helpen om afspraken te maken over de verdeling of het gebruik van deze middelen.

De financiële regelingen
Bij de echtscheiding moeten bezittingen worden verdeeld, maar er moet ook een regeling worden getroffen voor lopende verplichtingen van het bedrijf en eventueel aanwezige schulden. Er moet worden besproken hoe zakelijke schulden worden afgelost en hoe er moet worden gehandeld met toekomstige inkomsten. Alleen als de verdeling eerlijk is kan de financiële stabiliteit van het bedrijf worden gegarandeerd.

Bescherming van het voortzetten van het bedrijf
Het is in de meeste gevallen de bedoeling dat het bedrijf gewoon blijft bestaan. Tijdens de echtscheiding moet er dan ook worden gezorgd voor het beschermen van de continuïteit van het bedrijf. Als ondernemer kun je hiervoor het best een advocaat en een financieel adviseur inschakelen. Deze kunnen helpen bij het treffen van maatregelen om ervoor te zorgen dat de onderneming door kan blijven draaien, zowel tijdens de echtscheiding als daarna.

Partnerbijdrage Dit was een commerciële partnerbijdrage