Home Ondernemend Voordelen van een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO)

Voordelen van een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO)

0
Voordelen van een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO)
Partnerbijdrage Dit is een commerciële partnerbijdrage

Bedrijven in Hattem en omgeving kunnen veel baat hebben bij het uitvoeren van een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO). Dit onderzoek richt zich op het monitoren van de gezondheid van werknemers en helpt mogelijke werkgerelateerde gezondheidsrisico’s vroegtijdig te signaleren. Voor organisaties die zich inzetten voor een veilige en gezonde werkomgeving, is PAGO een waardevol instrument om het welzijn van werknemers te waarborgen en productiviteitsverlies te voorkomen.

Wat is een PAGO?
Een PAGO is een gezondheidscheck die periodiek wordt uitgevoerd bij werknemers. Het doel ervan is eventuele gezondheidsrisico’s die gerelateerd zijn aan het werk vroegtijdig op te sporen. Dit kan variëren van fysieke klachten door zware fysieke arbeid, tot mentale belasting bij bijvoorbeeld kantoorbanen. Het onderzoek is afgestemd op de specifieke risico’s binnen een bedrijf of sector en wordt uitgevoerd door een bedrijfsarts of arbodienst. Klik hier om meer te lezen over het onderzoek en verschillende PAGO aanbieders te vergelijken.

Voordelen van een PAGO voor bedrijven in Hattem
Een van de grootste voordelen van een PAGO is het tijdig opsporen van fysieke of mentale klachten, zodat ernstige gezondheidsproblemen kunnen worden voorkomen. Dit is niet alleen voordelig voor de werknemer, maar ook voor het bedrijf, omdat langdurig ziekteverzuim kan worden beperkt. Verder zijn gezonde werknemers productiever en minder vaak ziek. Door werknemers regelmatig te laten onderzoeken, kunnen bedrijven potentiële gezondheidsproblemen in een vroeg stadium aanpakken. En dat leidt tot minder ziekteverzuim en hogere arbeidsproductiviteit.

De resultaten van een PAGO kunnen bedrijven ook helpen om hun werkomstandigheden te verbeteren. Bijvoorbeeld door werkplekken ergonomisch aan te passen of psychosociale belasting te verminderen. Dit draagt niet alleen bij aan de gezondheid van medewerkers, maar kan ook de werksfeer en tevredenheid verhogen. PAGO’s ondersteunen bedrijven bovendien bij het creëren van een cultuur van duurzame inzetbaarheid, waarbij de gezondheid en het welzijn van medewerkers centraal staan. Dit draagt bij aan het behouden van gezonde, gemotiveerde werknemers op de lange termijn, wat uiteindelijk de continuïteit van het bedrijf bevordert.

Voor welke bedrijven is een PAGO nuttig?
Hoewel een PAGO voor elk bedrijf nuttig kan zijn, zijn er specifieke sectoren waarin dit onderzoek extra relevant is. Bedrijven in en rond Hattem die opereren in onder meer de industrie en bouw, zorgsector, logistiek en transport en horeca kunnen veel baat hebben bij een PAGO. En vergeet overigens ook alle medewerkers met kantoorbanen  niet. Ook in kantooromgevingen, waar medewerkers veel zitten, is een PAGO waardevol om klachten zoals rug- en nekpijn, of stressgerelateerde aandoeningen te signaleren.

En wist je dat in sommige sectoren het aanbieden van een PAGO volgens de Arbowet  verplicht is? Bijvoorbeeld bij beroepen waarbij werknemers worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen, fysiek zwaar werk verrichten of in wisseldiensten werken. In sommige gevallen zijn medewerkers ook verplicht eraan deel te nemen, als dat in de CAO vermeld staat.

Partnerbijdrage Dit was een commerciële partnerbijdrage