Home Ondernemend Volop kansen voor werkzoekenden in technische beroepen

Volop kansen voor werkzoekenden in technische beroepen

0
Volop kansen voor werkzoekenden in technische beroepen
Partnerbijdrage Dit is een commerciële partnerbijdrage

Als gevolg van de voortschrijdende techniek verdwijnen er banen in bepaalde sectoren. Computers en dan vooral AI nemen het werk over en daardoor zijn er geen of in ieder geval veel minder mensen nodig. Maar dat geldt niet voor beroepen waarbij je ‘met je handen moet werken’. Deze werkzaamheden kunnen niet of slechts in beperkte mate door de computer worden overgenomen. Er zijn robots die veel kunnen, maar daar moet dan wel weer toezicht op worden gehouden door mensen, die moeten kunnen ingrijpen als er wat mis gaat.

Een carrièreswitch maken
Als je een opleiding hebt gevolgd waarvan nu blijkt dat e lastig werk mee is te vinden dan kun je overwegen om een carrièremove te maken. Je kunt je heftruck certificaat halen waarmee je bij heel wat bedrijven van harte welkom zult zijn. Heftrucks worden bij tal van bedrijven ingezet. Je vindt ze in loodsen en magazijnen, bij distributiecentra maar ook op bouwlocaties waar ze bouwmaterialen verplaatsen. Je kunt dus zowel in de buitenlucht werken als in een bedrijfshal. Als je je heftruckcertificaat hebt behaald dan kun je je verder specialiseren door te leren werken me een hoogwerker of je kunt doorstromen naar de functie van machinist op een hijskraan.

Studeren op kosten van de werkgever
Steeds meer werkgevers proberen nieuw personeel binnen te halen door studiemogelijkheden aan te bieden. Je kunt dan op kosten van de werkgever je heftruckcertificaat in Zwolle behalen bij een opleidingsinstituut waar de werkgever mee samenwerkt. De voorwaarde daarbij is dat je de komende jaren in dienst blijft van het bedrijf. Zij hebben immers in je geïnvesteerd en willen daar zo lang mogelijk van kunnen profiteren. Voor de werknemer betekent een dergelijke constructie werk- en dus inkomenszekerheid voor de komende jaren. Werkgevers adverteren bij het werven van personeel vaal me de mogelijkheid om opleidingen te volgen en op die manier binnen het bedrijf hogerop te komen. Voordeel voor de werkgever daarbij is dat de medewerker zodanig wordt opgeleid dat zijn kennis en vaardigheden perfect passen binnen het bedrijf. Dit werkt een wederzijdse loyaliteit en daarmee een langdurig dienstverband in de hand.

Werving op scholen voor technische beroepen
Veel jongeren sturen aan op het volgen van een studie waarmee ze een kantoorbaan kunnen krijgen. Maar dit werk is er niet altijd voldoende. Als je de Havo of het lyceum hebt afgerond dan kun je een Hbo-opleiding gaan volgen, maar de kans bestaat dat je geen werk vindt dat bij de opleiding past. Daarom kiezen steeds meer jongeren voor een beroep waarbij ze niet alleen hun hersens maar ook hun handen moeten gebruiken. Een gymnasium leerling die automonteur wordt of een iemand met een Havo diploma die heel bewust voor een Mbo-opleiding kiest omdat het Hbo niet bij hem of haar past. Feit is immers dat je nadat je je opleiding hebt afgerond nog ruim 40 jaar moet werken en dat doe je bij voorkeur met plezier.

Partnerbijdrage Dit was een commerciële partnerbijdrage