Binnen een organisatie die actief is in de bouw, industriële en technische sectoren, is het nodig dat duidelijk is wie verantwoordelijk is, en voor wat. De operationeel leidinggevende is hierin de spil van de organisatie. Aan deze persoon rapporteert iedereen die in de hiërarchie verantwoording aan hem af moet leggen over de gedane werkzaamheden. Omgekeerd valt het binnen zijn takenpakket dat werkzaamheden veilig door het personeel worden uitgevoerd. Een leidinggevende is aangesteld door studie en/of ervaring. Maar dat betekent niet dat hij is uitgeleerd. Nieuwe inzichten nopen hem ertoe zich te blijven ontwikkelen, met name op het gebied van gezondheid en veiligheid op de werkvloer.
VCA VOL hoort in bagage manager
Steeds meer wordt van deze manager, uitvoerder of ploegleider verwacht dat hij vanuit zijn leidinggevende rol zijn collega’s begeleidt op de werkvloer, de gesprekken aangaat en protocollen toetst. Dan kan hij alleen als hij een opleiding VCA VOL (VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) Checklist Aannemers Voor Operationeel Leidinggevenden) heeft gevolgd en via een officieel examen een certificaat heeft behaald. Dan is hij bevoegd in het instrueren van anderen in de organisatie. Hij laat met dit certificaat zien dat hij veilig werkt en rekening houdt met het milieu en de gezondheid van z’n collega’s.
Petrochemische sector
Zeker als je met het bedrijf actief bent in de Petrochemie. Deze sector houdt zich bezig met het verwerken van petroleum. Producten worden uit aardolie gefabriceerd met behulp van allerlei scheikundige processen. Juist in deze sector was veilig werken een enorme uitdaging. Een aantal zeer specifieke risico’s kwamen ook alleen maar in de petrochemie voor. De petrochemie gebruikt nog steeds een eigen gespecialiseerde VCA. Bij het beherende orgaan (SSVV, Stichting Samenwerken Voor Veiligheid) zijn meer dan 20 brancheorganisaties aangesloten. Het is zeker belangrijk een VCA VOL certificaat te halen als je werkzaam bent in deze sector.
Examen op locatie of anders dichtbij huis
Het VCA-VOL-examen omvat 70 vragen, waar je 75 minuten de tijd voor krijgt. Heb je minimaal 64,5% van de maximaal 7.000 punten behaald, ben je geslaagd. Je hoeft nooit ver te reizen om een examen bij te wonen. Op ongeveer 60 plaatsen in het land kun je terecht. Dit kan overdag, in de avonduren of in het weekend. Toch geen tijd? Spreek af dat je incompany het examen wilt afleggen. Zo ben je geen reistijd kwijt. Direct na het examen zie je of je geslaagd bent.