Home Ondernemend Tips om je echtscheiding zo goed mogelijk te laten verlopen

Tips om je echtscheiding zo goed mogelijk te laten verlopen

0
Tips om je echtscheiding zo goed mogelijk te laten verlopen
Partnerbijdrage Dit is een commerciële partnerbijdrage

Een echtscheiding is in alle gevallen vervelend. Toch vinden ze steeds vaker plaats en ook in onze regio neemt het aantal gescheiden inwoners toe. Een echtscheiding is nog vervelender als het zich ontwikkelt tot een vechtscheiding. Dit geldt des te meer wanneer er ook kinderen in het geheel betrokken zijn. Hoe kun je er nu voor zorgen dat de echtscheiding zo goed en aangenaam mogelijk verloopt? Wij bieden je een aantal handige adviezen.

Schakel een mediator in voor de nodige begeleiding
Het is voor alle betrokken partijen prettig als de echtscheiding zo harmonieus mogelijk verloopt. Helaas is het niet altijd mogelijk om er samen echt goed uit te komen. Je kunt dan voor goede begeleiding kiezen, bijvoorbeeld via Scheiden doe je Samen, zodat er makkelijker afspraken kunnen worden gemaakt. Begeleiding, zoals met behulp van een mediator, zorgt ervoor dat er minder snel hoog oplopende conflicten ontstaan. De onderhandelingen verlopen vaak beter en echt alle zaken kunnen goed worden besproken. Dit verhoogt de kans dat jullie er samen uit kunnen komen zonder onherstelbare conflicten.

Maak het financiële plaatje duidelijk
De meeste ruzies bij echtscheidingen ontstaan door onenigheid over de financiën. Het is daarom heel belangrijk om, al dan niet met behulp van begeleiding, het financiële plaatje helder te krijgen. Noteer alles, van het vermogen tot de eventuele schulden, en denk ook na over partner- en kinderalimentatie. Neem alle bezittingen mee in het overzicht, zoals het huis, de auto, de inboedel en bankrekeningen. Het kan goed zijn om een financieel adviseur in te schakelen om eerlijke afspraken te maken met betrekking tot de verdeling.

Blijf zo goed mogelijk met elkaar communiceren
Een goede communicatie is heel belangrijk bij een echtscheiding en dit geldt zeker wanneer er ook kinderen in het spel zijn. Natuurlijk kan een goede communicatie lastig zijn, zeker als een heel pijnlijke situatie aan de echtscheiding vooraf is gegaan. Dan toch is het belangrijk om het zo goed mogelijk op te brengen met elkaar te blijven praten. Dit is nodig om te weten wat je van de ander mag verwachten en om ook duidelijk te maken wat de ander nog van jou mag verwachten. Uiteraard is het belangrijk om ook open en eerlijk naar de kinderen toe te communiceren, waarbij je ervoor zorgt dat je respectvol en liefdevol over de ander blijft praten.

Schakel goede juridische ondersteuning in
Ook juridisch moeten er zaken geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van het echtscheidingsconvenant, maar ook aan het vastleggen van de afspraken met betrekking tot bijvoorbeeld de zorg voor de kinderen en de verdeling van eigendommen. Je kunt een juridisch adviseur of een advocaat inschakelen, afhankelijk van de specifieke situatie. Goede juridische begeleiding voorkomt dat er op een later moment juridische problemen ontstaan door onduidelijkheden.

Neem de tijd om te helen
Als de echtscheiding eenmaal achter de rug is, dan is het heel belangrijk om jezelf de ruimte te geven om alles te verwerken. Neem de tijd om je emoties een plek te geven en zoek eventueel emotionele, professionele ondersteuning om goed door dit proces te gaan. Blijf goed voor jezelf zorgen, zodat je op een bepaald moment het leven weer met goede moed op kunt pakken.

Partnerbijdrage Dit was een commerciële partnerbijdrage