Home Ondernemend Scheiden op latere leeftijd? Handige tips om er goed mee om te gaan

Scheiden op latere leeftijd? Handige tips om er goed mee om te gaan

0
Scheiden op latere leeftijd? Handige tips om er goed mee om te gaan
Partnerbijdrage Dit is een commerciële partnerbijdrage

Scheiden na een lange relatie is nooit makkelijk. Het brengt emoties met zich mee die je misschien niet had verwacht, en de praktische zaken die geregeld moeten worden kunnen overweldigend voelen. Maar ook al voelt het alsof de grond onder je voeten wegvalt, er zijn manieren om de scheiding soepel te laten verlopen en weer grip te krijgen op je leven. Hier zijn enkele tips om je te helpen als je op latere leeftijd besluit uit elkaar te gaan.

Hulp inschakelen is geen zwakte
Het is verleidelijk om te denken dat je alles zelf moet doen, maar dat is echt niet nodig. Het inschakelen van een ervaren mediator of echtscheidingsadvocaat kan een enorme steun zijn. Ze helpen jullie om afspraken te maken en vast te leggen in een echtscheidingsconvenant, een document waarin alles staat: van de verdeling van jullie bezittingen en financiën tot afspraken over pensioen. Dit convenant kan een hoop gedoe en onenigheid voorkomen en zorgt ervoor dat alles netjes wordt afgehandeld, zodat jullie allebei verder kunnen zonder eindeloze discussies.

Sta jezelf toe om te rouwen
Na jaren samen kan scheiden op latere leeftijd aanvoelen als een groot verlies, zelfs als het een bewuste keuze is. Rouwen om het einde van je relatie is normaal en belangrijk. Geef jezelf de tijd om te voelen wat je voelt en praat erover met vrienden, familie of een therapeut als dat fijn is. Probeer ook nieuwe dingen te ondernemen die je energie geven: ga wandelen, probeer die schildercursus waar je altijd al nieuwsgierig naar was, of zoek nieuwe sociale contacten. Dit is jouw kans om jezelf opnieuw te ontdekken en te groeien, ook al voelt dat soms spannend.

Respectvolle communicatie maakt een wereld van verschil
Scheiden betekent niet dat je helemaal niet meer met elkaar hoeft te praten, vooral als je lange tijd samen bent geweest. Probeer respectvol te blijven, hoe moeilijk het soms ook is. Luister naar elkaar, ook als je het niet met elkaar eens bent. Een mediator kan jullie hierbij begeleiden en ervoor zorgen dat de gesprekken constructief blijven, zonder dat de emoties de overhand nemen. Het gaat erom dat jullie, ondanks alles, waardig uit elkaar gaan en dat je met een goed gevoel terug kunt kijken op de beslissingen die je samen hebt genomen.

Kijk vooruit en maak plannen voor jezelf
Na een scheiding kan de toekomst onduidelijk en misschien wat beangstigend voelen. Het is belangrijk om na te denken over hoe je je leven wilt invullen. Wat wil je doen met je tijd? Heb je dromen of doelen die je al een tijdje opzij hebt gezet? Ook de financiële kant verdient aandacht: denk na over je pensioen, eventuele zorgkosten en wat je nodig hebt om comfortabel te leven. Maak concrete plannen en geef jezelf iets om naar uit te kijken, zodat je weer grip krijgt op je toekomst.

Partnerbijdrage Dit was een commerciële partnerbijdrage