Home Ondernemend Hoe steun je iemand in rouw? 5 Tips voor familie en vrienden

Hoe steun je iemand in rouw? 5 Tips voor familie en vrienden

0
Hoe steun je iemand in rouw? 5 Tips voor familie en vrienden
Partnerbijdrage Dit is een commerciële partnerbijdrage

Een dierbare verliezen behoort een van de zwaarste ervaringen die iemand kan doormaken. En vriend of familielid wil je vanzelfsprekend graag helpen, maar dat kan soms lastig zijn en vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Er komen dingen naar aan de beurt zoals: Wat zeg je? Wat doe je? Om iemand in rouw een steuntje in de rug te geven, hebben we hieronder enkele 5 tips om eigen te maken:

1. Wees er gewoon
Jouw aanwezigheid in tijdens van wanhoop en verdriet kan veelbetekenend zijn, en soms het allerbelangrijkste zijn voor een vriend of familielid in rouw. Het is niet altijd nodig de juiste woorden te vinden; gewoon beschikbaar zijn en luisteren kan ook verlichtend werken. Het is dus misschien wel het beste idee om diegene te laten weten dat je er bent, of dat nu fysiek is of via een berichtje.

2. Geef ruimte voor emoties
Iedereen heeft een eigen manier van rouwen. Terwijl de ene persoon erover wil praten, zoekt de andere juist afleiding. Het is dus een wijs besluit om ruimte te geven alle emoties, of dat nu verdriet of boosheid is. Wees bovenalgeduldig en respecteer hoe de ander met zijn of haar verlies omgaat.

3. Praktische hulp kan wonderen doen
Rouwen is een proces dat zowel mentaal als fysiek uitputtend kan zijn. Je zou daarom kunnen aangeven dat je voor degene klaarstaat, bijvoorbeeld met kleine, praktische dingen zoals boodschappen doen, koken of de tuin verzorgen. Wat verlichting in de dagelijkse taken kan verlichtend werken in tijden van verlies en geeft de ander meer tijd om te rouwen.

4. Onthoud belangrijke data
De verjaardag van de overledene, de sterfdag of andere speciale momenten kunnen enorm pijnlijk zijn. Noteer deze dagen en stuur een berichtje of bel om te laten weten dat je aan ze denkt. Deze kleine gebaren kunnen veel troost bieden.

5. Forceer niets, maar wees alert
Soms is het goed om mensen hun eigen tempo te laten bepalen in hun rouwproces, maar wees ook alert op tekenen van langdurige worsteling. Als je merkt dat iemand vastloopt in de rouw, kan het raadzaam zijn om professionele hulp te suggereren, zoals een psycholoog, of een andere goede vriend of kennis die wellicht een extra ondersteunende bijdrage kan leveren.

Kortom, steun bieden aan iemand in rouw gaat niet altijd om het vinden van de perfecte woorden, maar om aanwezigheid, geduld en begrip. Een uitvaart naar wens? Ga naar https://www.pc.nl/ voor uitvaartbegeleiding en een betekenisvol afscheid.

Partnerbijdrage Dit was een commerciële partnerbijdrage