Home Ondernemend Een bedrijf overnemen zonder risico, hier moet je op letten

Een bedrijf overnemen zonder risico, hier moet je op letten

0
Een bedrijf overnemen zonder risico, hier moet je op letten
Partnerbijdrage Dit is een commerciële partnerbijdrage

Wil je een bedrijf overnemen dan komt daar heel wat bij kijken. Het is niet alleen een kwestie van een handtekening zetten. Je neemt ook een grote verantwoordelijkheid, zeker als er personeel in dienst is bij het bedrijf dat je overneemt en deze mensen in dienst blijven. Kortom, het is een beslissing waar je goed over na moet denken en die je weloverwogen moet nemen.

Controle van de boekhouding
Wil je een groot bedrijf kopen dan is het belangrijk dat de boeken grondig worden gecontroleerd. Is het bedrijf gezond? Zijn er grote financiële risico’s die in de toekomst problemen kunnen geven, zoals grote investeringen of lopende opdrachten waar grote bedragen mee zijn gemoeid? Het is niet gezegd dat dit misgaat, maar de ‘wat als’ vraag moet wel worden gesteld. De huidige eigenaar kan verschillende redenen hebben waarom hij zijn bedrijf wil verkopen. Als de reden is dat er financiële problemen op de loer liggen, dan wil je dat als mogelijke toekomstige eigenaar natuurlijk wel weten.

Een bedrijf overnemen met financiële problemen
Er kunnen goede redenen zijn om een bedrijf over te nemen dat in zwaar weer zit. Misschien zie je kansen om het bedrijf weer gezond te maken door de nodige maatregelen te nemen. Bedenk wel dat het niet makkelijk zal worden. Vaak moet je minder populaire maatregelen nemen zoals het ontslaan van personeel en het sluiten van een vestiging. Om dit op een goede manier te kunnen doen moet je stevig in je schoenen staan. Voordat je je aan zo’n avontuur waagt is het verstandig om een goede externe adviseur in de arm te nemen zoals Taurus Corporate Finance. Zij kunnen je ook advies geven over een redelijke overnamesom in zo’n situatie. Een goede prognose van de toekomst van het bedrijf is essentieel om een goede beslissing te kunnen nemen of de overname wel of niet een goed idee is.

Wanneer regel je de overname?
Het moment van de overname kan van cruciaal belang zijn. Je kunt een bedrijf per direct overnemen, maar je kunt hiervoor ook een termijn afspreken. Zo kun je bijvoorbeeld gedurende een half jaar of een jaar meedraaien in het bedrijf voordat je formeel de nieuwe eigenaar wordt. Zo gaat het vaak bij een familiebedrijf. De zoon of dochter die het bedrijf van de ouders overneemt loopt al een tijd mee en bekleedt kort voor de overname al een functie als medelid van de directie. Zo kunnen medewerkers wennen aan de nieuwe situatie die gaat gelden zodra de oude eigenaar terugtreedt. Bij de overname van een familiebedrijf zijn vaak geen grote bedragen aan de orde. Niet zelden wordt een bedrijf overgedaan aan de volgende generatie voor een symbolisch bedrag. Maar ook dan is het belangrijk dat je als nieuwe eigenaar weet hoe de zaken ervoor staan. Als je vader of moeder grote schulden achterlaat in het bedrijf waar je pas later achter komt dan sta je meteen voor een enorme uitdaging.

Partnerbijdrage Dit was een commerciële partnerbijdrage