Home Ondernemend Belangrijke uitdagingen binnen de transportsector

Belangrijke uitdagingen binnen de transportsector

0
Belangrijke uitdagingen binnen de transportsector
Partnerbijdrage Dit is een commerciële partnerbijdrage

De transportsector staat letterlijk en figuurlijk niet stil. Zeker in de laatste jaren hebben er veel veranderingen plaatsgevonden binnen deze sector en er komt nog lang geen einde aan de ontwikkelingen. Dit zorgt ervoor dat de transportsector aan de lopende band met uitdagingen te maken krijgt die het hoofd geboden moeten worden. Wij geven inzicht in de belangrijkste uitdagingen binnen de transportsector op dit moment.

Het nauwkeurig uitlezen van de tachograaf
Een tachograaf wordt gebruikt om de rij- en rusttijden van de chauffeur nauwkeurig vast te leggen. Het is tegenwoordig verplicht om deze in de wagen te hebben, vooral om te kunnen aantonen dat er aan wettelijke eisen wordt voldaan. Als je een digitale tachograaf moet uitlezen, dan moet dit altijd tijdig gebeuren. Het is namelijk zo dat er strenge boetes gelden als je de tachograafgegevens niet goed bijhoudt. Gelukkig gaat er op dit vlak steeds meer automatisch, waardoor de druk op de ketel wat afgenomen is. De regelgeving met betrekking tot tachografen wordt wel steeds strenger, waardoor het voor transportbedrijven een uitdaging kan zijn om hier goed aan te voldoen.

Het efficiënt regelen van goederentransport
Transportbedrijven hebben dagelijks te maken met het coördineren van ladingen, routes en logistieke processen om goederen op de juiste tijd op de juiste plek te krijgen. Het goederentransport regelen kan behoorlijke uitdagingen met zich meebrengen. Hierbij kun je denken aan het realiseren van een goede planning, ook als er ernstige personeelstekorten zijn binnen het bedrijf. Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met mogelijke vertragingen op de weg, bijvoorbeeld door files of bij grensovergangen, en bedrijven moeten in staat zijn om sneller in te spelen op de klantvraag. Steeds meer transportbedrijven gebruiken een TMS, een Transport Management Systeem, om al deze processen beter te kunnen beheren.

Omgaan met emissievrije zones en strengere milieuwetgeving
De opkomst van steeds meer emissievrije zones in steden en strengere milieuwetgeving vormt een groeiende uitdaging voor de transportsector. Transportbedrijven worden geconfronteerd met beperkingen op waar ze mogen rijden, vooral in stedelijke gebieden, die steeds vaker emissievrij moeten zijn. Ook in ons land gaat het aantal emissievrije zones op korte termijn sterk toenemen. Dit dwingt transportbedrijven tot het aanpassen van het volledige wagenpark, wat een flinke kostenpost met zich meebrengt. Veel transportbedrijven zijn inmiddels begonnen met het aanpakken van het wagenpark om te voorkomen dat zij straks niet meer in bepaalde gebieden kunnen rijden.

 Chauffeurstekorten en technologie
De transportsector heeft te maken met grote personeelstekorten, zoals in veel sectoren het geval is. Het tekort aan gekwalificeerde chauffeurs vormt een grote uitdaging. Het probleem wordt vergroot door vergrijzing onder de aanwezige chauffeurs. De uitstroom is meestal groter dan de instroom. Hier staat tegenover dat bedrijven aan steeds hogere eisen moeten voldoen waarbij veel nieuwe technologie komt kijken. Denk aan telematica, geavanceerde planningssoftware en real-time tracking. De eisen worden dus hoger, terwijl de capaciteit lager wordt. Dit vormt zeker een grote uitdaging in de transportsector.

Partnerbijdrage Dit was een commerciële partnerbijdrage