Vrijdag 4 juli en zaterdag 5 juli werken er weer Hattemers mee aan de diensten die gehouden worden in Kampen om het gezin Babayants te beschermen tegen uitzetting. Vrijwilligers houden een kerkdienst die 24 uur per dag duurt, zeven dagen per week. Op deze manier is er al maandenlang een kerkasiel voor het gezin.
Marianne Juk-Kamminga maakt deel uit van de Hattemse groep, die elke keer weer door hun aanwezigheid een bijdrage leveren aan het welzijn en de veiligheid van het gezin.
‘Het wordt een viering met veel interactie, zang en creativiteit. Er wordt gelezen, gezongen en gesproken over de Geest die ons inspireert en bemoedigt. Hoe houden we in moeilijke tijden vol, hoe zijn we van toegevoegde waarde als het van een leien dakje gaat? In een lied luidt een regel: “De Geest van God waait als een wind”. Ervaren wij dat ook zo? Wanneer zijn we moedig, hoe geldt dat voor ons, maar ook als we denken aan de familie Babayants?
We lezen ondermeer een paar dagboekfragmenten uit het dagboek wat een van de dochters bijhield. Het lijkt er op dat deze jonge vrouw van 14 ons moed inspreekt en inspireert.’
Iedereen kan meedoen
‘Iedereen is altijd welkom tijdens de doorlopende vieringen die al ruim een half jaar doorgaan, 24 uur per dag. Wij verzorgen de viering op zaterdag 5 juli van 14.00 – 16.00 uur, maar ook op vrijdag 4 juli zijn er Hattemers te vinden in Kampen. Ds. Wim Hortensius verzorgt dan een viering, van 08.00-10.00 uur in de ochtend. Zo houden we het kerkasiel gaande, zolang het nodig is.’
De viering van aanstaande zaterdag is voorbereid door Gerda Liefers en Hans Lambrechts. Ze zijn lid van de Protestantse Gemeente Hattem.
Meer informatie
Voor meer informatie kan er een mail gestuurd worden naar Marianne Juk-Kamminga
Over het kerkasiel van Kampen
In november 2024 kreeg ds. Klaas Jager van de Open Hof de vraag of hij de familie Babayants wilde opvangen. Jager, zijn gemeente en alle mensen die meewerken aan het kerkasiel, vinden dat het asielbeleid en de procedures niet ten koste mogen gaan van de kinderen, die in Nederland zijn geworteld.
Er leven veel zorgen over het asielbeleid van het huidige kabinet binnen de kerkelijke gemeenschap. In een opiniestuk in Trouw schreef de Raad van Kerken vorig jaar bijvoorbeeld dat het voorgenomen asielbeleid een ’toonbeeld van harteloosheid, ongelijkheid en gebrek aan naastenliefde en zorg voor mensen in nood’ liet zien.
Geen inval politie
De politie mag een kerkgebouw niet binnengaan als daar een kerkdienst wordt gehouden. Er is sprake van een situatie in ‘uiterste nood’. Deze actie kan maanden duren.
Op de website Kerkasiel Kampen kunnen voorgangers, muzikanten en vrijwilligers zich melden om de dienst gaande te houden.