Lions Club Hattem en Rotaryclub Hattem-Heerde runden samen op Koningsdag een pop-up-winkel in voormalige Heilige Geestgasthuis-pand aan Kruisstraat. In de winkel werd kunst verkocht, maar ook second hand kleding. Tussen de kunstwerken stond naast andere bekende werken een ware Herman Brood.
De totale opbrengst wordt later bekend gemaakt wanneer het wordt geschonken aan een afvaardiging van de drie muziekkorpsen. Het bedrag gaat naar het muziekonderwijs voor de jeugd dat door de Hattemer muziekverenigingen wordt aangeboden.
Na het succesvolle debuut vorig jaar tijdens het kunstfestival was Kunst van Zolder dit jaar wederom een succes. Het is een initiatief van Bert Kieft en Jaap van Zaal, gesteund door de Lions Club Hattem, vanuit het idee dat iedereen wel iets thuis, op zolder, heeft staan wat waarde heeft, of het nou kunst of curiosa is.
Het Kunst van Zolder-team, op Koningsdag met hulp van Mark van Keeken en Anton Schikderinck, is dik tevreden. ‘Er waren minder stukken dan vorig jaar, wellicht dat de zolders leegraakten, maar onze kunstkenners die vooraf hebben getaxeerd, waren dik tevreden over het aanbod. Inge in ‘t Hout, Roelie Rumscheid en Bruno Barat lieten alles door hun handen gaan.
Barat: ‘Het waren een groot aantal drukwerken, aquarellen en schilderijen en zelfs beelden. Daarnaast aardewerk maar ook een in hout gestoken mahonie antiek spiegel uit oma tijd zo ongeveer 140 jaar oud. Kostbaar items zatten er niet bij wat wel gekund had want je kon wel merken dat de inbrengers vaak niet wisten wat zij eigenlijk brachten. Bijvoorbeeld een fraai stilleven met pioenrozen van J.J. Mollhuysen (1900-1902) of een bijzonder aantal abstract werken van Kees Broerse (1900-1972) uit de jaren ’60/70.
Noemenswaardig waren de kleurrijke aquarellen en schilderijen van de hand van Roelie Rumscheidt en vooral een bijzonder fijn geboetseerd buste van Rembrandt waar de onmiskenbare stijl en ambacht van Erica Hadjidakis meteen herkenbaar zijn. Om maar een paar te noemen. Kortom veel moois voor iedereen!’
In ’t Hout: ‘Het was een verrassende en aantrekkelijke collectie. De kwaliteit was weer prima. Zeker voor een setting als deze. Ik let op de techniek, hoe het werk is ingelijst, of het een aantrekkelijk plaatje is etc. Een enkele keer kwam een bekendere naam voorbij, maar dat is in deze opzet niet leidend. Een aangename prijs wel. Je wilt toch dat er eind van de dag zo veel mogelijk werken een nieuwe eigenaar hebben gevonden.
Er was een aantal stukken uit verzamelingen geleverd. Dat vormt altijd een mooie eenheid. Naast het zogenaamde hangwerk, waren er ook vazen uit de jaren zestig en een aantal fraaie spiegels. Ook Hattemse kunstenaars hadden werk geleverd.
Om er nog extra verkoopstimulans aan te geven was er dit jaar ook een blinde veiling. Geïnteresseerden konden middels een formulier een bod doen op een kunstwerk. Eind van de dag werd bekend gemaakt wie het hoogste bod voor een bepaald werk had gedaan en werd de nieuwe eigenaar van het werk.’
Waar Herman Brood naar toe is gegaan, blijft het geheim van de dag. Ook al was de setting anders dan tijdens een kunstfestival, het team vertrouwt op een mooie opbrengst. Ze gaat sowieso door met het organiseren van een volgende editie Kunst van Zolder. Wie denkt afstand te kunnen doen van kunst of curiosa kan dit blijven melden bij kunstvanzolder@gmail.com