Alzheimer Nederland heeft ook naar Hattem de jaarlijkse brief voor gemeenten gestuurd ‘om samen de focus aan te brengen in het beleid voor mensen met dementie’. Dementie is een verzamelnaam voor meer dan vijftig ziekten, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. De bekendste is de ziekte van Alzheimer waarbij er in toenemende mate sprake is van geheugenverlies en veranderend gedrag.
Dat de focus er in Hattem is, blijkt uit de eerste reacties van de gemeente en van Wilfred Juurlink, bestuurder van Zorgverlening Het Baken, maar ook van de Hattemers zelf. Juurlink: ‘Wat opvalt mij is dat Hattemers zeer bereid zijn om wat te betekenen en dat ze het belangrijk vinden om te kunnen terugvallen op iemand als het ingewikkeld wordt.’
Samenwerking binnen Hattem
Hattem wil een dementievriendelijke gemeente zijn waar mensen met dementie gewoon boodschappen doen en naar hun kerk, vereniging of bibliotheek gaan en waarin de gemeenschap bijspringt wanneer zij het even niet meer weten. Een dementievriendelijke gemeente beperkt zich niet tot het stadhuis, maar gaat over de hele samenleving. Er is een samenwerking met verschillende partijen om dit onderwerp voortdurend op de agenda te houden, zo vertelt de woordvoerder de redactie. Meer informatie staat op de website van de gemeente. Er loopt een aantal projecten waarover de nieuwsredactie over een aantal weken wordt bijgepraat.
Tijdens de laatste commissievergadering Samenleving & Bestuur stelde Reza van Eikenhorst van HattemCentraal vast, dat genoemde brief aansluit bij de zogenaamde MKB Toegankelijke Route en dat het daarom een goed idee was om de brief met onder andere de HAVO te bespreken. Hij stelt ook voor om een ervaringsdeskundige uit te nodigen in de commissie ‘om te weten waar we staan en wat de verbeterpunten zijn’.
Bereidvol Hattem
Wilfred Juurlink, bestuurder van Zorgverlening Het Baken, heeft zelf een (bescheiden, zoals hij zelf zegt) onderzoek gedaan naar dementie in Hattem. ‘Wat opvalt mij is dat Hattemers zeer bereid zijn om wat te betekenen en dat ze het belangrijk vinden om te kunnen terugvallen op iemand als het ingewikkeld wordt.’
Op de vraag ‘Wat kunnen Hattemers bijdragen aan een dementievriendelijke stad?’ somt Juurlink een flink aantal punten op:
1. Het op tijd bouwen aan een netwerk in je directe omgeving met buren/de wijk (voorzorgcirkels) en omzien naar elkaar (waar we nog volop mee bezig zijn in de beweging ‘Goed ouder worden in Hattem’
2. Indien er al dementie geconstateerd is met de buren of andere leden uit een netwerk (koor, voetbalvereniging of kerkgemeenschap) een bijeenkomst beleggen (eventueel begeleid door een casemanager dementie) met de persoon die dementie heeft om gezamenlijk uit te zoeken cq te bespreken waar de persoon en diens naaste mee geholpen zouden zijn en wat hij of zij nog kan bijdragen bijvoorbeeld als vrijwilliger. Belangrijk dat de persoon met dementie en diens naaste de regie houden.
3. Mensen met beginnende dementie kunnen ook nog prima nieuwe dingen leren en belangrijk dat we hen ruimte geven in vrijwilligerswerk en accepteren dat dan zaken soms niet helemaal goed. Een betekenisvolle dag is voor ieder mens fijn. https://www.samendementievriendelijk.nl/trainingen
4. Ondernemers, bedrijven of bijvoorbeeld scholen kunnen iemand met dementie vrijwilligerswerk aanbieden een dagdeel of paar dagdelen voor mensen met dementie die niet houden van Dagbegeleiding, maar het wel leuk vinden nog hand en spandiensten te verrichten die bijvoorbeeld verband houden met hun oude beroep.
5. Een compacte cursus volgen bij Alzheimer Nederland hoe om te gaan met dementie. Hier zijn heel praktische cursussen voor die eigenlijk iedereen gevolgd zou moeten hebben. Het kan online en kost heel weinig tijd.
6. Bij gevorderde dementie is het fijn om met iemand die dementie heeft een paar uurtjes op te trekken (wandelen, duo fietsen, tuinieren) wat iemand fijn vindt om te doen. Hierdoor kan de partner of kinderen even iets anders doen en ontspannen waardoor iemand zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen.
7. Gastlessen op basisscholen over dementie.
Goed ouder worden in Hattem
Op 20 maart organiseert de gemeente met de projectgroep Goed ouder worden in Hattem om met de aanwezigen concrete stappen te zetten om samen goed ouder te kunnen worden in de Hattemse gemeenschap. Van verzorgingsstaat verandert Nederland in een samenleving met andere verantwoordelijkheden en meer zelf- en samenredzaamheid.
HattemNieuws – nieuwsbrief
Ontvang het dagelijks nieuws uit Hattem voortaan in uw mailbox!