In 2025 is er grootse aandacht voor de laatste watersnood in de IJsseldelta. Tweehonderd jaar geleden voltrok zich een vergeten ramp die na dit herdenkingsjaar niet langer vergeten zal zijn, aldus Wim Eikelenboom van www.Rivierverhalen.nl
In de nacht van 4 op 5 februari 1825 zijn er in het gebied rondom Hattem vier mensen omgekomen. Om de inwoners te waarschuwen luidden in de rampnacht van 4 op 5 februari 1825 de kerkklokken. De oproep is om dat op 4 februari 2025 opnieuw te doen als herdenkingsritueel in de gemeentes. In Hattem op 4 februari worden vaderlandse liederen ten gehore brengen, op het hele uur, kwart over, half uur en kwart voor, zo meldt Martien vd Knijff, Stadsbeiaardier van Hattem, de redactie.
Heemkunde Hattem schreef eerder: Sinds mensenheugenis is het water in de IJssel niet zo hoog geweest als februari 1825. Een zware noordwester storm heeft het water op 4 februari tot ‘eene voorbeeldloze hoogte’ opgestuwd.
In Hattem komt het gerucht door dat de dijk bij Kampen doorgebroken is. Nauwelijks is het bericht gekomen, of het water komt ‘als een muur’ op het stadje af. De boeren die in de uiterwaarden wonen, proberen zo veel mogelijk te redden. Een enkeling verdrinkt bij pogingen om vee en kostbaarheden te redden. De Hattemers zoeken een toevlucht in de hoger gelegen stad. Daar kijken zij toe hoe huizen en vee in de golven verdwijnen. ‘Als verstomd door den plotselingen schrik, velaas niet kunnende wenen …’ Als de storm is gaan liggen, wordt de schade opgenomen. In het gebied Voskuil (gemeente Oldebroek), Hattemerbroek, het Zand en de Gelderschedijk zijn vier mensen omgekomen. Bovendien zijn meer dan tweehonderd stuks vee verdronken en 42 huizen zijn weggespoeld of beschadigd.
Activiteiten
Op de website Rivierenverhalen worden verschillende activiteiten gepubliceerd. Bij de oude stadskazerne in Kampen bijvoorbeeld zijn vanaf februari informatieve panelen te zien met het verhaal van de watersnood in de omgeving van Kampen en Elburg. In Kampen en Zwolle zijn er diverse lezingen. Langs de meeste gemeenten die in 1825 getroffen zijn door de watervloed reist in de zomer van 2025 een watersnoodlab. De bedoeling is om inwoners aan de hand van het verhaal van de ramp van vroeger bewust te maken van de waterveiligheid in deze tijd. (Het watersnoodlab zal niet in Hattem te zien zijn.)