2025 – CDA: ‘Wat is het Hattem dat wij willen doorgeven?’

In het lokale bestuur is zorg voor de lange termijn een belangrijke verantwoordelijkheid. Maar in de dagelijkse gang van zaken schiet het er vaak bij in om ook de ruimte te nemen om belangen van kinderen en toekomstige generaties mee te nemen. RTV Hattem vroeg de fractievoorzitters om een reactie op de vraag ‘Helpt jou de gedachte van goed voorouderschap om het belang van het lange termijndenken meer in acht te nemen?’.
Teun Juk, fractievoorzitter CDA Hattem, schreef een bevlogen en stevig verhaal: Voor een gemeente die wij willen doorgeven.

‘Het CDA is een partij die gewend is om vooruit te kijken. Zo had het verkiezingsprogramma van het landelijke CDA in de tijd van Sybrand Buma al als thema: voor een land dat wij door willen geven. Om die vraag te kunnen beantwoorden, moet je eerst weten in wat voor land je nu woont. En dat geldt in feit ook voor de plaatselijke politiek. Toen ik bijna elf jaar geleden in de raad kwam, hadden wij als thema: het is tijd voor verandering. Om te weten wat je wilt veranderen, moet je weten waar je nu staat en wat er niet goed gaat. Beide motto’s sluiten daarom naadloos op elkaar aan. Het is een boodschap van Hoop. De politiek moet een visie hebben op de toekomst en vanuit die visie werken en de problemen van de dag oplossen. Daarbij gaat het algemeen belang altijd voor het individuele belang. Het gaat dus niet alleen om de toekomst van eigen achterkleinkinderen, maar om die alle achterkleinkinderen. 

Vrijheid en verantwoordelijkheid
We moeten beseffen dat onze wereld in Hattem niet los staat van die in Nederland en de rest van de wereld. Ontwikkelingen elders zijn van invloed op wat wij in de plaatselijke politiek moeten of kunnen doen. Ontwikkelingen in de economie zijn van invloed op de hoeveel geld die de gemeente van het rijk krijgt. De onrust aan de oostelijke grenzen van Europa en vooral de agressieve oorlogspolitiek van Rusland werkt door tot in Hattem. Tien jaar geleden hadden wij niet kunnen bevroeden dat er een honderdtal Oekraïense vluchtelingen opgevangen moest worden.
De toekomst laat zich niet altijd voorspellen. De kosten voor de veiligheid van de gemeentelijke ICT gaan omhoog omdat statelijke en criminele hackers ons bedreigen. Verder zien we dat de overkill aan Europese regelgeving enorm doorwerkt in de ruimtelijke ordening. Ik hoef alleen maar het woorden natuur en stikstof te noemen. Mede als gevolg daarvan stagneert de woningbouw en zijn veel jongeren gedwongen om thuis te blijven wonen.
Verder zien we dat de dubbele vergrijzing volop gaande is. De druk op de zorg neemt enorm toe terwijl het aantal werknemers in de zorg afneemt. Wat ook zorgen baart is het toenemende respectloze gedrag in de samenleving en een wetgeving die niet meer aansluit op de criminaliteit van tegenwoordig. Dit is mede een gevolg van de afbraak van de zuilen en het doorgeslagen individualisme van deze tijd. Vrijheid zonder verantwoordelijkheid leidt tot egoïsme, polarisatie en het recht van de sterkste. Er is angst en onzekerheid onder de mensen en net als in de jaren dertig krijgt de ander, in dit geval de migrant de schuld. Er lijkt sprake van een morele crisis en de democratie staat onder druk. Ook in Hattem. 

Samen
Het antwoord moet zijn: het kan anders. En die verandering begint bij onszelf. Thuis, in het onderwijs, bij de verenigingen, op de sportschool enzovoorts, zullen waarden en normen weer bovenaan moeten staan. Fatsoen moet je immers doen. Maak tien regels die iedere dag op school herhaald worden, zoals wees altijd eerlijk, vertel geen leugens over de ander, problemen praat je uit, pesten doe je niet, steel niet, vertel de rechter de waarheid enzovoorts. Juist die waarden en normen moeten we doorgeven aan onze kinderen en er zelf naar handelen. En daarbij hoort ook het woord samen. Samen sta je sterker. Samen verbindt. Er is een kinderliedje dat zegt: Samen spelen is pas fijn. En dat geldt ook voor de grote mensen, hoe ingewikkeld dat soms ook is. Niet voor niets hangen de regels van onze grondwet nu in de raadszaal.

Een gemeente als Hattem kan betekenisvol zelfstandig blijven. In democratisch opzicht is daar wel wat voor nodig. Helaas zijn veel politieke partijen kleine clubjes geworden. We zien dat persoonsgebonden partijen in opkomst zijn. Ik kan niet overzien hoe dat over veertig jaar zal zijn. De politieke participatie van de Hattemer kan veel beter. Het individualisme leidt tot consumptief gedrag en een houding van “Not in my backyard”. Ik vind dat we best meer een beroep op onze inwoners kunnen doen. We leven niet voor onszelf, maar met elkaar. Daar gaat het volgens mij om. Oude woorden als solidariteit en rentmeesterschap moeten een eigentijdse vorm krijgen.
De uitdaging is ervoor te zorgen dat politieke partijen vitaal blijven. Partijen zullen komen en gaan. Daag inwoners op een andere manier uit. Zo vindt CDA Hattem het jammer dat het niet gelukt is een burgerberaad van de grond te krijgen. Met het oog op een duurzame toekomst moet je dat juist doen. Betrek inwoners tijdig bij plannen en stel daarbij altijd het algemeen belang centraal. Luister niet alleen naar de mensen die zichzelf melden, maar probeer ook anderen erbij te betrekken. De zwijgende meerderheid heeft ook een mening.  Bespreek een speelbeleidsplan of een bestemmingsplan zoals ’t Veen ook met kinderen van de basisschool en jongeren van het voorgezet onderwijs. Het gaat immers ook over hen en hun toekomst. 

Hattem is een mooie gemeente om te wonen en te werken. De kwaliteiten die Hattem heeft wil CDA Hattem graag behouden voor de toekomst. We moeten zuinig zijn op de binnenstad, op het IJssellandschap en de natuur. Maar ook op de sociale cohesie, de zorg voor elkaar en het verenigingsleven. Daarnaast moet er ruimte blijven voor wonen en werken. Zonder een gezonde economie is er geen inkomen. Dat geldt ook voor de gemeente Hattem zelf. De gemeente moet financieel gezond blijven. En dat laatste is op dit moment niet het geval. In een recent onderzoek kreeg Hattem zelfs het rapportcijfer 1 van de accountants. Financieel gezien is het op dit moment code rood. Het huidige college heeft veel te laat gereageerd op wat er komen gaat en er is in de afgelopen jaren veel te veel geld uitgegeven. Kortom, er is werk aan de winkel om betekenis zelfstandig te kunnen blijven.

Lef
We weten dat de bevolking de komende jaren zal blijven groeien en dat de dubbele vergrijzing volop gaande is. Daarnaast neemt het aantal alleengaanden enorm toe. Dit heeft grote gevolgen voor de woningbouw van nu en in de toekomst. We zullen moeten transformeren en uitbreiden voor de mensen van nu en voor de toekomstige generaties. En daar hoort de zin “betaalbaar passend wonen” bij. Daarom pleit CDA Hattem samen met D66 en de Fractie Borst al vele jaren voor een actieve grondpolitiek en straatjes erbij in het buitengebied. Maar, er zal ook hoger gebouwd moeten worden gelet op de schaarste van grond. Wonen is een recht, vrij uitzicht niet. We moeten naar de toekomst toe mensen perspectief bieden. De gemeente moet zelf de regie pakken en het niet overlaten aan de markt. Dat is voor iedereen beter. We moeten ook beseffen dat de vraag met de tijd kan veranderen. Het plan voor ’t Veen dateert uit 2012-2013. Uit recent onderzoek van twee grote banken bleek dat er in Nederland verkeerd wordt gebouwd en dat er te weinig kleinere appartementen en huizen zijn. De reden is dat mensen steeds vaker alleen wonen en dat de huishoudens kleiner zijn geworden. Dat zien we in Hattem ook. Macro gezien zijn er voldoende vierkante meters, maar ze zijn niet goed verdeeld. Voor veel ouderen die nu in een te groot huis wonen, is er geen doorstroommogelijkheid. Daarbij moeten ouderen die hun eigen huis al hebben afgelost leren dat wonen geld mag kosten en dat het niet vreemd is dat bij een verhuizing woonlasten omhoog gaan. De plannen voor ’t Veen en andere plannen moeten op deze ontwikkelingen worden aangepast. Betaalbaar passend bouwen, daar moet het toekomst gericht vooral over gaan. Dat vraagt lef van de huidige raad: durf plannen te wijzigen.  

Jong en oud
Verder dienen de voorzieningen in Hattem op peil te blijven en met de tijd mee te gaan. Er zijn soms ontwikkelingen die je niet kunt voorzien en waar je naderhand wel een antwoord op moet geven. Zo veranderen sporten. Een voorbeeld. Vijftien jaar geleden werd er wel getennist maar was padel nog niet in beeld. Zoiets komt op en dan worden er padelbanen aangelegd. We moeten dus de ruimte houden om op nieuwe ontwikkelingen in te kunnen spelen. Zorg voor voldoende speelterreinen in de openbare ruimte. Bewegen is met het oog op onze gezondheid de enige oplossing tegen het digitale zitten.  

Binnen de ouderenzorg verandert er ook veel. Gezien de grote toename van het aantal ouderen en de beperkte capaciteit van het zorgpersoneel, wordt het steeds belangrijker dat familie en vrienden worden ingeschakeld. Eenzaamheid is een toenemend probleem. Dan is het wel prettig dat ouders en kinderen bij elkaar in de buurt wonen. De tijd dat we alles konden uitbesteden aan de zorg lijkt voorbij. Jonge ouderen zullen na moeten denken over de vraag: “Wie zorgt er straks voor mij?”. En wat moet ik doen als het gaat om wonen? Het is goed dat dat jongere en ouderen generaties hierover met elkaar in gesprek gaan. 

De mensen van nu hebben een verantwoordelijk voor de toekomstige generatie. Dat geldt voor zowel jong als oud. We mogen niet denken, het zal onze tijd wel duren. Nee, we moeten nadenken over de vraag “wat is het Hattem dat wij door willen geven”. Voor mij persoonlijk is dat een Hattem waar je gelukkig kunt zijn, waar je jezelf mag zijn, waar we naar elkaar omzien in goede en in minder goede tijden. Een Hattem waar de zachte krachten het winnen van de harde. Geloof, hoop en liefde.’

HattemNieuws – van de redactie
Wilt u het dagelijks nieuws uit Hattem e.o. eenvoudig volgen? Ontvang de nieuwsbrief HattemNieuws voortaan in uw mailbox! Scroll door het nieuws heen en kies zelf welk bericht u uitgebreid wilt lezen.

 

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in