Teun Juk en Wim Hortensius zetten zich in voor kerkasiel Kampen

Teun Juk, fractievoorzitter CDA, deed tijdens het vragenuurtje aan het begin van de gemeenteraadsvergadering op 18 december de oproep om steun te geven aan  het Oezbeekse gezin Babayants. Het gezin wordt inmiddels alweer drie weken in het kerkgebouw Open Hof in Kampen opgevangen om te voorkomen dat ze Nederland worden uitgezet. Dit in het kader van kerkasiel. Onder andere ds. Wim Hortensius gaat 18 januari voor in de nu al weken durende kerkdienst.

De politie mag een kerkgebouw niet binnengaan als daar een kerkdienst wordt gehouden. Er is sprake van een situatie in ‘uiterste nood’. Deze actie kan maanden duren.

CDA Hattem wenst het gezin Babayants een gezegend kerstfeest en hoopt dat ze uiteindelijk toch in Nederland mogen blijven.’Wanneer namelijk de overheid faalt, mag dat niet ten koste gaan van mensen. Het zijn immers al gewortelde vreemdelingen. Inmiddels heeft ook de Raad van Kerken zich achter dit initiatief geschaard. CDA Hattem is hier blij mee. Wij willen de college- en raadsleden oproepen om deze familie een kerstkaart te sturen. En, het is ook mogelijk één van de vele kerkdiensten in het kader van het kerkasiel bij te wonen!’, aldus Juk zijn verklaring tijdens de vergadering.

Ds. Wim Hortensius en zijn vorige collega Wiert Sarolea hopen zaterdagavond 18 januari naar de Open Hof af te reizen om een blok van vier uur van de doorlopende kerkdienst in te vullen. ‘Dit hebben wij zes jaar geleden ook gedaan in Den Haag, bij het kerkasiel toen en daar. Toen was collega Sarolea nog predikant in Hattem. Wij zijn er  gelukkig mee, dat de Raad van Kerken dit kerkasiel nu officieel ondersteunt en willen daar graag onze bijdrage aan leveren.

In 2019 succesvol
Ook Juk refereert aan ‘Den Haag’: ‘In 2019 ging ik met een groep Hattemers naar Den Haag om adhesie te betuigen aan een Armeens gezin dat in Kerkasiel zat. Dit in de vorm van kerkdiensten geleid door twee Hattemer dominees. Het kerkasiel duurde 97 dagen, en uiteindelijk mocht het gezin blijven.’

Voorgenomen beleid toonbeeld van harteloosheid
In de NRC dd 20.12.24 wordt uitgebreid ingegaan op het kerkasiel en de motivatie” ‘Ruim vijf weken geleden kreeg dominee Klaas Jager van de Open Hof de vraag of hij de familie Babayants wilde opvangen. Iets meer dan een week later stonden ze op de stoep. Jager stond er voor open, maar alleen als zijn gemeenschap dat ook wilde. Er bleek veel steun voor te zijn. “Het ging al snel niet meer over de vraag of we het moesten doen, maar hoe.”
Ook Jager was eind 2018 actief betrokken bij het kerkasiel dat werd verleend in Den Haag, waar een Armeens gezin uiteindelijk 97 dagen is opgevangen. Voor Jager is heel duidelijk waarom hij de familie Babayants opvangt. Hij vindt dat het asielbeleid en de procedures niet ten koste mogen gaan van de kinderen, die in Nederland zijn geworteld.

Er leven veel zorgen over het asielbeleid van het huidige kabinet binnen de kerkelijke gemeenschap. ‘Dat hebben we ook direct na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord duidelijk gemaakt”, zegt algemeen secretaris Coen Wessel van de Raad van Kerken aan de telefoon. In een opiniestuk in Trouw schreef de raad afgelopen mei bijvoorbeeld dat het voorgenomen asielbeleid een “toonbeeld van harteloosheid, ongelijkheid en gebrek aan naastenliefde en zorg voor mensen in nood” liet zien.” (einde citaat NRC)

Meedoen
Er is een website Kerkasiel Kampen waar voorgangers, muzikanten en vrijwilligers zich kunnen melden. Juk roept de Hattemers op een kerstkaart te sturen ter bemoediging.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in