Daendelslezing werpt een ander licht op Thorbecke

Vrijdagavond 15 november waren er honderd luisteraars voor de zesde Daendelslezing naar de Grote of Andreaskerk gekomen. Een flink aantal Gildebroeders van het St. Annagilde vormden in het kerkportaal een welkomsthaag: ‘Iedereen is welkom’. Centraal stond deze keer de rol van Gijsbert Karel van Hogendorp.

Diederick Slijkerman nam de aanwezigen mee in een betoog waarbij Thorbecke van zijn grondwet-stoel viel en Van Hogendorp, een beroemde tijdgenoot van Herman Willem Deandels, werd er op gezet. Van Hogendorp is namelijk de grondlegger van de grondwet van 1814 en het moderne Nederland.

Enkele citaten uit de lezing:
Van Hogendorp nam initiatief om de Fransen in 1813 te verjagen en de onafhankelijkheid van Nederland uit te roepen.

Van Hogendorp werd voorzitter van de Grondwetscommissies van 1814 en 1815 en heeft veel invloed gehad op het parlement zoals dat in 1814 is ontstaan.
Van Hogendorp bedacht het idee van de Staten-Generaal en van de algemene bestuursdienst. Hij begon in 1814 met het opstellen van het reglement van orde evenals met de instelling van de Kamercommissies. In 1814 werd hij vicepresident van de Raad van State in de rang van minister, en daarnaast lid en voorzitter van de Staten-Generaal.
De grondwetten van 1814 en 1815 vormen een opmaat voor de grondwetsherziening van 1848. Vanaf 1848 probeerde Thorbecke zich als vader van de grondwet en liberalen te afficheren, maar Van Hogendorp was de aartsvader en bovendien was hij de wegbereider van Nederland, aldus Slijkerman.
Slijkerman vertelde 17 november nog naar aanleiding van de avond: ‘Met de grondwetten van 1814-15 zorgde Van Hogendorp ook voor de basisrechten, zoals trias politica met parlement, budgetrecht, recht van initiatief, onafhankelijke rechterlijke macht, vrijheid van drukpers, recht van petitie en de openbaarheid van de zittingen van de Tweede Kamer. Over dit alles ging een aantal vragen van het publiek.’
Niks nieuws onder de zon
Ook in die tijd (begin 19e eeuw) werd er volop gemanipuleerd om macht te krijgen en te houden, aldus een van de bezoekers. In de nazit onder het genot van een glas bier werd geconstateerd dat er wat dat betreft niets nieuws onder de zon is.
Het 100-jarige Hattemse Mannenkoor sloot de avond meerstemmig af met het vertolken van het Hattemse Stedelied.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in