Klimaatburgemeester Peter Letitre (67) gaat tijdens de Nationale Klimaatweek in Hattem aan de slag om plaatsgenoten te enthousiasmeren ook bij te dragen aan een beter klimaat door het organiseren van een activiteit. Dat maakt het ministerie van Klimaat en Groene Groei, samen met medeorganisator Klimaatstichting HIER, 11 november bekend als startsein van de Nationale Klimaatweek (NKW). De vierde editie van deze landelijke actieweek duurt tot en met zondag 17 november.
Letitre: ‘Vanuit mijn werk in Azië en Afrika op het gebied van watermanagement zie ik dat klimaatverandering enorme gevolgen heeft en de risico’s op droogte en overstromingen sterk vergroot. Mijn werk richt zich voornamelijk op klimaatadaptatie, maar nu wil ik mijn focus ook verleggen naar het voorkomen van klimaatverandering (mitigatie). Tijdens de Nationale Klimaatweek zet ik mijn inzet voort door onder andere een workshop over de duurzaamheid van grondstoffen te organiseren in samenwerking met de gemeente Hattem (Greendeal) en Triada. Daarnaast ben ik van plan om samen met duurzaamheidsvereniging Powered by Hattem een energiecoachingsprogramma op te zetten, in samenwerking met de gemeente Hattem, Heerde en andere partners.’
Nationale Klimaatweek in Hattem
Na de eerder drukbezochte workshops over klimaatverandering & adaptatie en energietransitie, organiseert klimaatburgemeester Peter Letitre, in samenwerking met zijn medebestuursleden van Powered by Hattem (PbH), de gemeente Hattem (Greendeal) en woningstichting Triada, op 12 november in het stadhuis de derde duurzaamheidsworkshop in een serie van vier. Ditmaal is het thema: hergebruik van grondstoffen.
RTV Hattem vroeg Powered by Hattem vorige week wat zij de Hattemse politici wil meegeven ter overweging bij het bespreken van de begroting. Lees verder…
Wat is een Klimaatburgemeester
Een Klimaatburgemeester is een inspiratie voor de wijk, vereniging of collega’s. Iemand die zelf klimaat bewust leeft en zich inzet om ook anderen te inspireren mee te doen. Een Klimaatburgemeester mag zelf bepalen hoe de rol ingevuld wordt. De titel Klimaatburgemeester is geen officiële titel, kent geen juridische grondslag en per gemeente kunnen meerdere Klimaatburgemeesters zich aanmelden.
Uiteindelijk gaan 260 Klimaatburgemeesters, 176 Klimaatsupporters (bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties) en 127 gemeenten aan de slag om klimaatactiviteiten te organiseren tijdens de week en zo anderen te inspireren en activeren.
Deze week is hét moment om even stil te staan bij bewuster leven en meer energie besparen. Er zijn 425 initiatieven en activiteiten over thema’s als: anders wonen, eten, reizen en omgaan met energie en spullen. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei en medeorganisator Klimaatstichting HIER zochten ook dit jaar in zo veel mogelijk gemeenten in Nederland een Klimaatburgemeester.