De glascontainers in woonwijk ’t Veen houden de gemoederen al een tijdje bezig. ‘De motie om het gesprek hierover aan te gaan werd eerder van tafel geveegd’ (reactie HattemCentraal dd 26 oktober). De containers zouden niet komen en toen weer wel. Er kwam een publicatie over plaatsing, maar de Hattemse politici waren nog niet ingelicht. Voor HattemCentraal redenen om tijdens het vragenhalfuurtje van de gemeenteraadsvergadering op 4 november vragen te stellen over het proces en de publicaties.
Wethouder Koen Castelein lichtte tijdens de gemeenteraadsvergadering het proces toe. Aan het eind van de pilot komt er een gesprek met de gemeenteraad over al dan niet een vervolg. ‘Dit is de geëigende plek.’
Aanleiding
Een werkbezoek van Powered by Hattem aan de Lidl zorgde ervoor dat het nieuws over de plaatsing van de containers naar buiten kwam. Het persbericht is onder andere door RTV Hattem overgenomen, waarop wethouder Castelein dezelfde dag reageerde met de mededeling, dat de plaatsing nog met de raad besproken moest worden. Het bericht is vervolgens aangepast.
Het enthousiaste verhaal van de bedrijfsleider en het bericht zorgden voor een dynamiek waarvan de wethouder maandagavond zei ‘we hebben niet op alles regie’. Dit naar aanleiding van de vraag van fractievoorzitter Gina Guldenaar van HattemCentraal: ‘Waarom moeten we zaken in de media lezen en worden we niet eerder geïnformeerd?’.
Ook op het ‘van tafel vegen’ ging de wethouder uitgebreid in. ‘Misschien heb ik de motie destijds met veel kracht afgeduwd.’ Voor de zomer had de wethouder verteld waarom hij de motie niet kon overnemen en dat herhaalde hij maandagavond nog een keer.
Eerder op de dag hadden Castelein en Guldenaar al met elkaar gebeld.
Aan het einde van het vragen-5minuten (meer krijgt een fractie niet) van HattemCentraal kan geconcludeerd worden, dat de containers er staan, inwoners blij zijn en dat op het stadhuis de neuzen weer dezelfde kant opstaan.
Waarom een pilot?
Het is zogenaamd staand beleid van Lidl Nederland om geen (afval)containers op hun terrein toe te staan. De gemeente heeft in navolging op een motie, maar vooral ook naar aanleiding van vragen die er zijn gesteld, bekeken hoe er toch ruimte kon worden gezocht om de wijk de containers te bezorgen. Een pilot geeft de gemeente ruimte om ze te plaatsen.
Extra kosten
Met de (tijdelijke) plaatsing wijkt de gemeente af van een verordening. Men plaatst een extra voorziening terwijl het aantal aansluitingen (huishoudens) niet is toegenomen. Wethouder Koen Castelein waarschuwde eindn oktober in een schrijven aan de raad, dat de kosten voor deze extra voorziening geen dekking heeft binnen de verordening en dat die dus anderszins gezocht zal moeten worden.
De plaatsing van de containers kost parkeerplaatsen. Dit gaat ten koste van de opgelegde parkeernorm. Nieuwe initiatieven moeten aan deze norm voldoen om de parkeerdruk in omliggende omgeving te voorkomen.
De derde kanttekening de exacte locatie van de glascontainers. ’t Veen is een zogenaamd transformatiegebied. Het is nog niet zeker dat het (particuliere) terrein van Lidl de beste plek is voor glasinzameling (en eventueel andere afvalstromen, zoals textiel en papier) naarmate de wijk zich verder ontwikkelt. Op dit moment is dus niet met zekerheid te zeggen dat de parkeerplaats van de Lidl op lange termijn de meest logische plek voor deze voorziening is.
2025: overleg met de raad
Tegen het einde van de proefperiode (31 januari 2025) wordt het gebruik van het inzamelpunt bij Lidl geëvalueerd. Het college verwacht in het tweede kwartaal 2025 informatie te kunnen verstrekken of eventueel een voorstel aan de raad te doen aan de hand van de uitkomsten van de evaluatie.
Volgende raadsvergadering
Maandag 11 november is er weer een raadsvergadering, dit keer gaat het over de bezuinigingen. De vergadering is bij te wonen, maar ook live te volgen op RTV Hattem (RTV Hattem>tv>live).
.’