Tijdens de vergadering van de commissie Samenleving & Bestuur op 13 november vorig jaar is er een gesprek gevoerd met vertegenwoordigers van ouderenzorgorganisaties en welzijnsstichtingen over de toekomst van de zorg in Hattem. Tijdens de komende maanden worden er nieuwe stappen gezet om te komen tot een lokaal akkoord, zo blijkt uit een brief van het college van B&W aan de raad op 15 oktober. De kernboodschap in de brief is de vraag ‘Hoe zorgen we voor elkaar?’. Deze vraag wordt steeds relevanter door de vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt’, aldus B&W.
De focus van het november-gesprek lag op het noodzakelijke samenspel tussen inwoners, buurten, netwerken en zorg en welzijnsorganisaties om ervoor te zorgen dat ouderen ook in de toekomst kwalitatief goede zorg krijgen. B&W wil in een lokaal akkoord of werkagenda met inwoners en organisaties vastleggen wat er nodig is om op een goede wijze oud te worden in Hattem.
Lokaal akkoord ‘Goed oud worden in Hattem’
Het doel van het lokaal akkoord is om een beweging op gang te brengen die de gemeenschap versterkt en welzijn bevordert voordat professionele zorg en ondersteuning worden ingeschakeld. De werkagenda Goed oud worden in Hattem beoogt een geïntegreerde aanpak van wonen, welzijn en zorg, zodat ouderen zelfstandig kunnen blijven wonen met de benodigde ondersteuning in de nabijheid.
Waarderend onderzoek door Hogeschool Windesheim
Het lokaal akkoord start met een onderzoek in het vierde kwartaal van 2024 door Hogeschool Windesheim. De onderzoeker gaat in gesprek gaan met Hattemers over vitaal en zelfstandig ouder worden in een hechte gemeenschap. Deze gesprekken vormen de input voor het akkoord.
De hogeschool werkt samen met zogenaamde betrokken inwoners en de zorgorganisaties Vereen, IJsselheem, Het Baken, Beter Thuis Wonen, Stichting Welzijn Hattem, woningcorporatie Triada en de gemeente Hattem.
De onderzoeker en betrokken inwoners gaan in gesprek gaan met Hattemers over hun toekomstbeeld, hun drijfveren en wat zij zelf kunnen bijdragen. Ook welke ondersteuning zij denken nodig te hebben en hoe dit georganiseerd kan worden, zijn onderwerpen van gesprek. Er zullen plenaire sessies georganiseerd worden, waarin inwoners samen met vertegenwoordigers van genoemde partijen en andere belangstellenden concrete plannen ontwikkelen om de zelfredzaamheid in Hattem te vergroten. Dit project sluit aan op bestaande initiatieven en zal deze waar nodig ondersteunen en uitbreiden.
Voor het onderzoek worden inwoners persoonlijk benaderd, bijvoorbeeld tijdens koffie-ochtenden en themabijeenkomsten. Daarnaast zal er via lokale media aandacht worden besteed aan het onderzoek om inwoners en relevante partijen te stimuleren deel te nemen aan de plenaire sessies.
In het eerste kwartaal van 2025 rondt Windesheim het onderzoek door af en heeft naar verwachting de werkagenda vorm en inhoud gekregen. Zodra beide processen zijn voltooid, wordt de raad tijdens een commissievergadering geïnformeerd over het akkoord en de uitwerking voor de komende jaren.
Zorgsteunpunt
Een van de suggesties die tijdens de vergadering in november 2023 naar voren kwam, was de oprichting van een 24-uurs zorgsteunpunt. Deze en andere suggesties dienen als input voor verdere gesprekken met inwoners en zorgpartijen.
Uitnodiging
Op 13 november organiseert de gemeente de eerste bijeenkomst waar u samen met zorgpartners en andere belangstellenden kunt nadenken over concrete plannen voor een zorgzaam Hattem. 19.00 – 21.00 uur in de Gasthuiskerk, Achterstraat 11. Aanmelden kan via gemeente@hattem.nl.
Campagne ‘Praat vandaag over morgen’
De landelijke campagne Praat vandaag over morgen van Actiz (brancheorganisatie van de zorg) wordt in 2025 vormgegeven door de gemeenten Epe, Hattem en Heerde, met elementen die specifiek zijn afgestemd op de inwoners van Hattem. De campagne heeft als doel het bewustzijn te vergroten over thema’s als fit ouder worden en de rol van zelfredzaamheid in zorgbehoefte.