Hattem Plukt! – Het plan van ‘het groene hart van Hattem’

Stichting Groen Goud Hattem heeft bij de gemeente een plan neergelegd waarbij er (nog) meer waardering komt voor het groen in Hattem én eetbaar groen wordt toegevoegd: Hattem Plukt! Daarvoor wil ze de samenwerking aangaan met de gemeente met als bijvangst dat vrijwilligers de nieuwe plekken gedeeltelijk gaan onderhouden.

Stichting Groen Goud Hattem zet zich in om mensen met de natuur te verbinden en debiodiversiteit in Hattem te vergroten. Met Hattem Plukt! wil men plekken creëren waar volop mogelijkheden zijn tot samenwerken, ontmoeten en educatie.

Locaties
Aan de gemeente wordt gevraagd om openbaar groen beschikbaar te stellen. Het is de wens van de stichting om te starten met de Armenhof, aan de Grote Gracht.
‘Op deze plek staan veel hoge bomen en verder is er een brede rand rozenbottels, een aantal borders, maar geen bankjes, geen paden en er bloeit weinig in het seizoen.
De plek bij het centrum en de ruimte maakt dat alles aanwezig is om er een geweldig
eetbaar voedselpark van te maken: de rozenbottelborders kunnen gehalveerd worden en
daarvoor in de plaats kunnen allerlei soorten bessenstruiken komen; in de border langs de privétuin zijn laagstam fruitbomen goed geschikt en onder de bomen veel kruiden die ook
nog eens prachtig bloeien. Met een wandelpad slingerend door het park kunnen op het
middenveld ook veel eetbare struiken en planten een plaats hebben, evenals aan de
waterkant. Een bankje aan de noordkant en aan de waterkant bieden een fijne plek in de
schaduw. Een vaste grote tafel met banken maakt een picknick of buurtmiddag mogelijk en
biedt plek aan schoolkinderen om bezig te gaan met een natuuropdracht. Voor
samenwerking met de buurt ligt op korte afstand de Bongerd en iets verderop Hof van Blom en het Baken. In de directe omgeving wonen mensen van allerlei leeftijden,’ aldus het plan.
Eenzelfde transformatie zien zij voor ogen in het Wilhelminapark aan de Stationslaan /Nieuweweg. In het nog jonge Park Assenrade wordt gedacht aan plukworkshops en proeverijen om mensen kennis te laten maken met (vaak onbekende) eetbare planten.

Na toezegging van de gemeente voor het gebruik van het openbaar groen wil Groen
Goud met de buurtbewoners in gesprek gaan.

Meer informatie is te lezen op de website van de gemeente.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in