Stadsgesprek Kleurrijk Jezelf Zijn: ‘De hele kleurdoos zit vol met huidskleuren, niet alleen roze.’

‘Ik vind het heel vreselijk dat mensen gediscrimineerd worden. Er zijn geen rassen. Honden hebben rassen. God heeft mensen geschapen. We zijn familie van elkaar. Houd van elkaar.’

De toehoorder tijdens het stadsgesprek in het stadhuis over Kleurrijk Jezelf Zijn hield het donderdagavond 17 oktober niet meer. Zijn stem brak.
Daarvoor had de volle zaal ademloos geluisterd naar verhalen van mensen uit de LHBTIQA+-gemeenschap, van en over mensen met lichamelijke beperking en neurodiversiteit (zoals autistisch spectrum), en van mensen met een andere huidskleur.  De verhalen over het gedrag van medeburgers waren heftig. De aanwezigen luisterden doodstil. Totdat een meneer deze woorden zei. Er werd stevig geklapt. Vanwege instemming? Vanwege zijn moed om het te zeggen? Of misschien ook om de eigen emotie even de ruimte te geven. Het waren heel veel verhalen over afwijzing en buitensluiting. 

Acceptatie
De avond, georganiseerd door de gemeente, was opgebouwd uit drie gespreksrondes met gastsprekers en met tussendoor een beperkte mogelijkheid om vragen te stellen.
Tijdens de eerste ronde werd de leefsituatie van de regenboogfamilie besproken. Op de vraag of deze ‘familie’ zich op dit moment meer of minder geaccepteerd weet, kwam het antwoord dat men minder acceptatie ervaart. Met name de groep van transgenders en nonbinairen hebben het moeilijk. Onderzoekscijfers wijzen op verslechtering van de situatie. ‘We houden ons hart vast’, aldus de onderzoeker.

Enkele citaten
Jezelf zichtbaar maken is een keuze. Hoe vaak zegt een hetero: by the way, ik ben hetero. Waarom moeten wij dat dan doen?

Een deel van je niet geaccepteerd voelen is van jezelf.
Als groep zijn we angstig.
We moeten ons familie duidelijk maken: ik ben anders.
Het anders zijn is altijd weer jezelf anders voelen en je plek in de maatschappij opeisen. 

Als je 15 bent en nonbinair, in welk voetbalteam kom je dan terecht?

Beperking
Tijdens de tweede ronde over beperkingen kwam de kritische vraag: Hattem moet sinds 2016 een inclusieagenda hebben. Waar blijft-ie en wat  komt erin?
Participatie is een prachtig woord totdat het geld kost. Welke omslag heeft de gemeente nodig, was de vervolgvraag.

Een andere gastspreker: ‘Hattem kan het wel. Mensen met financiële beperking kunnen snel geholpen worden omdat er een potje is. Dit kun je ook doen voor problemen met andere beperkingen zodat ze niet afhankelijk zijn van budgetten die voor twee jaar vastliggen. De gemeente moet flexibeler worden.’

Enkele citaten
Zoethout, een sociale werkplaats?
Nee. Het is werk, maar dan aangepast.

We hebben allemaal wel eens hulp nodig.

Mensen met een beperking? Wie zijn wij om dat een beperking te noemen.

Zit de beperking in de mens of in de samenleving?

Beperking, dat vind ik zo’n naar woord! Mensen met mogelijkheden!!

Discriminatie en racisme
‘Een paar maanden geleden collecteerde ik. Ik was de enige met een donkere huidskleur en ik was de enige die me constant moest verantwoorden en verdedigen. Aan de overkant liepen mijn mede-collectanten. Zij konden snel van deur tot deur. Ik bleef achter, omdat ik me moest identificeren, vertellen alsof ik geen verstand van zaken had. Ik had het gevoel dat ik mezelf steeds moest overtreffen. Dit gebeurt binnen Hattem.
Mensen met een kleur zijn niet dom, ik ben niet dom. Praat met mij. Mensen koppelen kleur aan intelligentie. Ik denk dan: vrienden, doe niet zo’, aldus een gastspreker.

Enkele citaten
Mijn dochter van drie zei tegen mij, mama, mensen houden niet van mij.

Kinderen uit groep 1 zeiden ‘mensen met kleur zijn stom’. Kinderen van groep 1…
Dat is niet hun eigen tong. Het is die van de ouders.

Hier in Hattem in de supermarkt loopt een medewerker achter hem aan vanwege zijn huidskleur.

Niet, het valt wel mee. Dat hoor ik zo vaak. Het valt niet mee!

De hele kleurdoos zit vol met huidskleuren, niet alleen roze.

(On)verdraagzaamheid
Bestuur en politiek sloten af. Honderdtwintig vlaggen wapperen deze week in Hattem, (gratis beschikbaar gesteld en opgehaald in het stadhuis). Er zijn ook vlaggen weggehaald, weggerukt van de gevel. ‘Zelfs zo’n verdraagzame vlag zorgt voor onverdraagzaamheid’, aldus wethouder Koen Castelein. ‘Ik ben heel benieuwd: wat beweeg je om dat te doen?’
‘Het doel van deze week is om te ontdekken: wat zijn de vraagstukken en wat moeten we doen? En ja, je komt altijd tekort.’

‘Hoe kan het dat er stenen op de Markt werden neergelegd waar je met de rolstoel niet overheen kon?’ vroeg de gespreksleider. ‘Dat vind ik het meest frustrerende van deze rol. Zien wat anders moet. Onze mogelijkheden reiken niet tot voorbij de horizon.’

Of de daden van de wethouder nog iets concreter konden, was de vervolgvraag. Castelein noemde onder andere de afgelopen avonden die allemaal goed waren bezocht, ‘ook al overtrof deze avond alle avonden’.

Vage toekomst
Toen het concept-regenboogakkoord ter sprake kwam, een initiatief van VVD, D’66 en HattemCentraal, bleef het juist weer vaag. Marnix Jansen-de Weerd, VVD’er en een van de initiefnemers: ‘Dat willen we in de toekomst afronden. We willen dat we dat als raad afronden: iedereen mag zichzelf zijn.’
Hoe kan het, dat in de week van Kleurrijk Jezelf Zijn zo’n akkoord wordt gepresenteerd als iets van ‘in de toekomst’? Mag je niet van de raad verwachten dat ze heeft afgerond, vóórdat de week begon?

Wat concrete suggesties waren, was besluiten leggen naast de vraag: wat betekent dit voor alle Hattemers? En ook het consulteren van ervaringsdeskundigen kan zo opgenomen worden in het dagelijks werk op het stadhuis.
Ook de noodkreet van een wanhopige moeder over hulp aan haar dochter werd deze avond gehoord, al kon men niet op individuele situaties ingaan.

Gun elkaar wat
De aanwezige gedeputeerde Dirk Vreugdenhil, wethouder van de provincie Gelderland, deed tot slot een dringende oproep: ‘U bent hier omdat u leeft met de gedachte van inclusie. U wilt elkaar ontmoeten. Het is onze taak dat zoveel mogelijk mensen elkaar kúnnen ontmoeten. Bouw je een wijk, zorg voor een plek van ontmoeten. Niet via social media, maar een plek waar we met elkaar in gesprek gaan. Kijk niet naar de overheid, maar ga het gesprek aan.’

‘Mag ik tot slot nog iets zeggen: ‘Willen jullie Koen en anderen die werken aan Kleurrijk Hattem toestaan dat er fouten gemaakt worden? Geef elkaar de ruimte. Dat is de manier om met elkaar verder te komen. Gun dat elkaar. ‘

Hattem Actueel
Wethouder Koen Castelein en de raadsleden Marnix Jansen-de Weerd en Erwin Kwakkel waren zaterdagmorgen 19 oktober te gast in RTV Hattem-Hattem Actueel, van 10-11 uur, waarin er werd teruggekeken op onder andere deze week. Luister hier…

HattemNieuws, van de redactie
Ontvang nieuws uit Hattem (politiek, sport, kunst en cultuur, samenleving en human-interest) voortaan in uw mailbox!

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in