De zure nasmaak van Hatto-Heim

Zaterdag 12 oktober moest Hatto-Heim naar Almelo om onder de rook van het Heracles stadion te voetballen tegen de plaatselijke Oranje Nassau. Tegenstander die afgelopen seizoen vierde is geworden in de tweede klasse, dus geen makkelijke tegenstander. Welke is dat wel in deze klasse?

Helaas moest Hatto-Heim het zonder de ervaren Roan Admiraal doen in verband met een blessure, hierdoor startte Aron Winkelhorst in de basis. De overige spelers waren hetzelfde als vorige week.

In de eerste helft waren de ploegen aan elkaar gewaagd en was Oranje Nassau wat meer in balbezit. Door het 1-5-2-3 systeem wat Hatto-Heim voetbalt geeft men ook wel de mogelijkheid aan de tegenstander om meer in balbezit te zijn en Hatto-Heim gebruikmaken van snelle uitvallen. Dit leidt in de vijfde minuut tot een ouderwetse ‘Bram Neuteboom’ doelpunt. Aanval vanaf rechts wordt de bal crossover op de linksstaande Bram Neuteboom gegeven, deze zoekt zijn tegenstander op, passeert deze rechts en krult de bal in de linkerbovenhoek. Prachtig doelpunt en brengt Hatto-Heim op 1-0.
Na dit doelpunt zocht Oranje Nassau opnieuw de aanval maar creëerde weinig tot geen kans.

Daartegenover kreeg Hatto-Heim nog wel een aantal kansen om de voorsprong nog verder uit te bouwen, maar helaas werden de kansen niet benut door o.a. Robin van der Ziel die in de 35e minuut richting doelman Thom de Riet ging maar buiten het strafschopgebied in duel met Cassey Davids door zijn enkel ging.

Halve kracht
Vanuit de staf werd besloten om Van der Ziel toch door te laten voetballen om hem in de rust te tapen. De laatste tien minuten heeft de club met tieneneenhalve man gevoetbald.
Verder gebeurde er weinig in de eerste helft buiten dat Aron Winkelhorst nog een gele kaart ontving na een overtreding op Kay Zappeij.

De tweede helft begon zoals verwacht, Oranje Nassau volop in de aanval, Hatto-Heim verdedigen. Dit leidde in de 46e minuut tot twee hoekschoppen voor de Oranje Nassau maar geen resultaat. 61e minuut na een intens duel met twee spelers van Oranje Nassau veroverde Twan van Rijssen de bal op het middenveld en gaf deze met een prachtige paas aan Rowan Mensink mee, die passeerde aantal spelers van Oranje Nassau inclusief keeper Thom de Riet en bracht Hatto-Heim naar een 2-0 voorsprong.
Hierna begon Oranje Nassau achterin 1 op 1 te voetballen en drukte Hatto-Heim verder in de verdediging.

Aanval
In de zeventigste minuut was het verzet gebroken en kwam de thuisploeg op 2-1 na een voorzet van Hakan Cetin en Mauro Lodde binnen de vijf meter-gebied in kon koppen.
De thuisploeg ging verder waar het gebleven was, aanvallen op het doel van Hatto-Heim maar deze ‘aanvalstechniek’ geeft de tegenstander wel ruimte wat in de 67e minuut een corner voor Hatto-Heim opleverde welke genomen werd door Rowan Mensink en prachtig in de bovenhoek ingekopt door Tijmen Neuteboom. Maar tot teleurstelling van de vele toeschouwers uit Hattem tikte Thom de Riet met een prachtige redding de bal uit het doel.

Verder was het Oranje Nassau die de aanval zocht en Hatto-Heim er niet meer uit kwam. In de 85e minuut kwam Oranje Nassau op gelijke hoogte door weer een doelpunt binnen 5 meter gebied. Invaller Luuk Dijkstra kreeg de ruimte en vrijheid om de 2-2 aan te tekenen. Daarna moest de uitstekende voetballende Rowan Mensink het veld verlaten in verband met een migraineaanval. Er werd nog een aantal wissels toegepast, want bij een aantal spelers sloeg de vermoeidheid toe.

Het was Oranje Nassau dat contant de aanval zocht en staf van Hatto- Heim de goed leidende E Hogeweide om hem op te attenderen dat het tijd is om af te fluiten, maar helaas er is er maar een in het veld die dit bepaald… en dat is de scheids.
Na 96 minuten gaf de scheidsrechter tot toch maar gehoor aan de staf van Hatto-Heim en floot voor het einde van de wedstrijd.

Over het geheel gezien mogen de bezoekers blij zijn met een punt maar twee doelpunten tegen krijgen binnen de vijf  meter lijn is toch wel iets om over na te denken c.q. te trainen.

‘Zij waren de iets betere ploeg, maar als je door fouten in de organisatie toch nog de 1-2 en 2-2 incasseert, is dat zuur’, aldus trainer Jan-Peter Jonkman. ‘Maar over de hele wedstrijd kan ik leven met een punt. We hebben een betere start dan vorig jaar, dus daar is niks mis mee.’