Hattemse Veteranen bezoeken Johan Willem Friso-concert

Op 12 oktober is het Hattem Veteranendag. Anders dan tijdens de landelijke Veteranendag is er geen defilé maar wel een ontmoeting van de Hattemse Veteranen. Nieuw dit jaar is dat zij op die dag op uitnodiging een concert bijwonen, en wel het jubileumconcert van Ons Genoegen en de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso in de Marke.
In het Witte Anjerparkje aan de voet van de Dijkpoort zal als eerbetoon de Veteranenvlag gehesen worden. De gemeente roept iedereen op zaterdag 12 oktober ook zijn of haar waardering en erkenning voor de veteranen te laten blijken door de Nederlandse vlag te laten wapperen.Hattem telt ruim tachtig veteranen. (Ex- militairen, mannen en vrouwen, jong en oud, die in dienst van Nederland verspreid over de hele wereld tijdens verschillende missies hebben gediend. Zij hebben zich ingezet voor het bevorderen van vrede, vrijheid en rechtsorde wereldwijd. De gemeente organiseert jaarlijks een lokale veteranendag als blijk van erkenning en waardering hiervoor.

In Nederland hebben sinds 1990 vijf kleine groepen een aan veteranen ‘gelijkgestelde status’ gekregen, zoals Rode Kruis-verpleegkundigen die in Nederlands-Indië hebben gewerkt, het Korps Tolken die de geallieerden hebben bijgestaan en gewezen geallieerde militairen die Nederland hielpen bevrijden en zich na de oorlog hier vestigden en Nederlander zijn geworden.

Het Witte Anjerperkje
Op zaterdag 11 juni 2022 werd door burgemeester Marleen Sanderse het zogenaamd Witte Anjerperkje onthuld. Sinds de realisatie van het eerste Nederlandse witte anjer perkje in 2019 elders hebben veel gemeenten dit voorbeeld gevolgd.
De veteranen willen niet dat het Witte Anjerplekje gezien wordt als herdenkingsplek. Het is bedoeld als ontmoetingsplek voor veteranen en belangstellenden.
De zwerfkei die daar ligt komt van het ASK op ’t Harde. Op de kei is een bronzen kunstwerk bevestigd, gemaakt door één van de Hattemse veteranen.

Witte anjer
De witte anjer is het nationale symbool voor erkenning en waardering voor de Nederlandse Veteraan. Het is sinds 1940 ook een symbool van verzet.
Zaterdag 29 juni 1940 was de eerste verjaardag van een lid van het Koninklijk Huis sinds het begin van de oorlog, die van Prins Bernhard. De Nederlandse bevolking greep spontaan die gelegenheid aan om hun onvrede over de bezetting te uiten en om de bezetter te tonen dat hun hart bij de Koninklijke familie lag. Overal in het land stak men 29 juni 1940 de vlag uit en werden standbeelden van leden van het koninklijk huis onder bloemen bedolven.

Interview met twee veteranen
Op 14 september vertelden Henri van de Linde en Jan Wildeboer in Hattem Actueel over hun veteraanschap:

Hattem Actueel d.d. 14-09-2024, 1e uur

HattemNieuws
Ontvang nieuws uit Hattem (politiek, sport, kunst en cultuur, samenleving en human-interest) voortaan in uw mailbox!

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in