Kinderboekenweek, wat lazen bekende Hattemers?

In de Kinderboekenweek van 2 oktober tot en met 13 oktober draait alles om het thema Lekker eigenwijs. In kinderboeken zijn de hoofdpersonen vaak eigenwijs en dwars. Wat lazen ‘bekende Hattemers’? We deden een rondje B&W en fractievoorzitters.

Gina Guldenaar, HattemCentraal, was als kind een boekenwurm: ‘Toen ik klein was, was er één ding waar ik altijd naar uitkeek: het lezen van de boeken van De Kameleon. De boeken van De Kameleon gaan over de Friese tweelingbroers Sietske en Hielke, die met hun boot De Kameleon allerlei avonturen beleven.
Met Sinterklaas en mijn verjaardagen wist ik het zeker, er zat vast een boek bij van De Kameleon. Bij het lezen ervan, voelde het steeds alsof ik een nieuw avontuur instapte. Mijn verzameling groeide en mijn vader had speciaal een boekenplank gemaakt zodat ik ze allemaal mooi op volgorde in een rij kon plaatsen. Als kind was ik verknocht aan lezen en kon me helemaal verliezen in de wereld van het Friese platteland, de grachten, en de ondeugende plannen van Hielke en Sietse. Tijd en realiteit waren even niet belangrijk, zo ook niet het avondeten. Ik kijk nog wel eens foto’s terug en daarop zie ik mezelf diep weggezonken met een boek.

De avonturen van De Kameleon brachten me niet alleen veel leesplezier, maar leerden me ook achteraf gezien belangrijke lessen. De boeken gingen vaak over vriendschap, moed en het opkomen voor wat juist was, zelfs als dat niet altijd gemakkelijk was.
Nu, jaren later, denk ik nog steeds met een glimlach terug aan die tijd. Wat een zorgeloze dagen en jeugd had ik. Natuurlijk niet zo avontuurlijk als de jongens van de Kameleon, maar toch…’

Erwin Kwakkel, D66, haalt ook een bekende van stal: ‘Mijn favoriete jeugdboek was, en is, Oorlogswinter van Jan Terlouw. Vooral omdat hij het verhaal schrijft vanuit zijn eigen ervaringen. Het verhaal speelt zich af in onze eigen omgeving, de Noord-Veluwe, al had ik dat meer op latere leeftijd door.’

Teun Juk, CDA, was gecharmeerd van de stoere cowboy: ‘Tijdens mijn jeugd waren de boeken van Arendsoog mijn favoriet. Ik denk dat ik ze toen allemaal gelezen heb. Avontuurlijk en meeslepend. Het eerste boek kreeg ik van mijn oma. Samen gingen we naar de plaatselijke boekhandelaar en daar mocht ik een Arendsoog uitzoeken. De stoere cowboy op de omslag.’

Koen Castelein, wethouder: “Mijn favoriete kinderboek is zonder twijfel Pluk van de Petteflet. Een geweldig verhaal zoals alleen Annie M.G. Smidt die aan het papier kon toevertrouwen. Een rivier passeer je daarna nooit meer zonder te speuren naar de heen-en-weer-wolf en ook pr-ta-lie-loe gebruik ik nog geregeld als ik me moet opvouwen, bijvoorbeeld op de achterbank van een te kleine auto.”

Tjitske Siderius, wethouder: “Als kind heb ik Koning van Katoren een aantal keer gelezen. Nu lees ik al een tijd elke (!) avond het boek Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft samen met mijn kinderen. Inhoudelijk misschien weinig diepgaand, maar we hebben wel enorm veel plezier met elkaar. Een schooldirecteur vertelde mij: elk kind heeft één boek nodig waardoor hij of zij enthousiast wordt over boeken lezen. En dat begint met plezier!”

Margriet Brouwer, wethouder: “Ik las als kind de boeken van Astrid Lindgren. De boeken van Madieke en Liesbet, Lotta uit de kabaalstraat en natuurlijk Pippi. En waarom? Mijn vriendinnetje heette Liesbet, dus daarom vast de boeken van Madieke en Liesbet. Er zit natuurlijk veel fantasie in de verhalen van Astrid Lindgren, maar het is ook heel gewoon het leven van alledag. Ik was als kind niet zo’n geweldige lezer, maar ik vond boeken wel leuk. Van voorlezen kon ik erg genieten.”

Marleen Sanderse, burgemeester: “Ik las vroeger Madelief van Guus Kuijer. Een stoer meisje dat in mijn ogen spannende dingen beleefde. Ze woonde in een stad en speelde veel op straat. Dat was voor mij, opgroeiend op een boerderij, heel anders. Superleuke serie boeken.”

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in