Dankzij Hattems Taalcafé durven mensen meer te praten

Het aantal bibliotheekleden is landelijk gezien voor het tweede jaar op rij gestegen, zo berichtte de NOS vorige week. Is dit ook de situatie in Hattem en omgeving?
De Bibliotheek Noord-Veluwe had op 31 december 2023 25.542 leden, waarvan in Hattem 2074 t/m 17 jaar 2074 (lichte stijging) en 974 volwassenen (lichte daling), zo bleek bij navraag.

Bibliotheken zagen hun ledenaantallen jarenlang dalen. Tijdens de coronapandemie, toen veel bibliotheken dicht waren, zette deze afname door. Inmiddels is het aantal leden weer gelijk aan 2019, het jaar voor de coronapandemie.
Belangrijke pijler onder de aanpak van de Bibliotheek Noord-Veluwe is de Bibliotheek op School (dBoS). Daarbij krijgen deelnemende scholen een veelzijdige collectie boeken in huis en krijgen ze ondersteuning. In Hattem verloor dBoS een aantal leerlingen door het teruglopende leerlingenaantal (850>804).

Digitale Overheid
Het aantal vragen van bezoekers over de digitale overheid en andere digitale zaken steeg binnen de Bibliotheek Noord-Veluwe met bijna 80%. In Hattem was er een toename van twee deelnemers.

Taalcafé Hattem
In het streven naar zelfredzaamheid is een belangrijke rol weggelegd voor de gecertificeerde Taalpunten van de Bibliotheek Noord-Veluwe. In Hattem wordt er hulp geboden bij het vergroten van taalvaardigheden. Dat gebeurt via wekelijkse spreekuren en in 1 op 1-sessies met vrijwilligers.
Daarnaast is er in Hattem ook een Taalcafé. Elke dinsdagmorgen gaan vrijwilligers in gesprek met deelnemers om door middel van korte gesprekjes en taaloefeningen de Nederlandse taal te versterken. Het Taalcafé is laagdrempelig en gezellig. Lees meer hierover in het eerder gepubliceerde artikel.

HattemNieuws – van de redactie
Ontvang nieuws uit Hattem (politiek, sport, kunst en cultuur, samenleving en human-interest) voortaan in uw mailbox!

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in