Hattem: lage drempels bij hoge nood

Je kunt het centrum van Hattem bekijken door de ogen van een toerist, binnenstadbewoner, kerkganger, horeca-ondernemer, winkelier of bezoeker. RTV Hattem kiest voor nóg een andere invalshoek. Wij bezien vandaag onze woonplaats door de bril van de bezoeker met volle blaas op zoek naar verlichting.

Verbetering geconstateerd
Het ‘openbaar toilet’ is in de afgelopen jaren een aantal malen onderwerp van gesprek geweest in de Hattemse gemeenteraad. De aanleiding was meestal dat niet alles hieromtrent op rolletjes liep. Maar, sinds ruim een half jaar is er sprake van een behoorlijke verbetering, zo is in december 2023 te lezen in een gemeentelijke notitie van slechts twee velletjes.
(lees verder na de foto’s…)

 

Vier maatregelen
Binnenstadbezoekers met aandrang kunnen, aldus dit schrijven, in Hattems centrum goed terecht doordat vier maatregelen zijn genomen: een gerenoveerd en aangepast toilet aan de haven, toiletten in het stadhuis tijdens openingstijden, verbeterde vindbaarheid en zes ondernemers die hun toiletdeuren openzetten. In totaal zijn nu negen toiletten beschikbaar  waarvan één geschikt gemaakt is voor mindervaliden. Deelnemende ondernemers in de binnenstad ontvangen jaarlijks een vergoeding van € 1500 uit de gemeentepot voor verleende diensten. We ontdekten slechts vier in plaats van de genoemde zes ondernemers.

Mystery toiletguest
RTV Hattem heeft zaterdag 14 september zijn ‘mystery-toiletguest’ op pad gestuurd om te kijken wat de stand van zaken op dit moment is. We  gebruiken de Hoge Noodapp om één voor één de Hattemse retirades een bezoekje te brengen, met speciale aandacht voor de manier waarop de bezoeker de weg wordt gewezen.
In totaal zijn er elf toiletten aangemeld in de app. Vier ervan liggen buiten het centrum: het tankstation aan de Nieuweweg, zwembad De Marke, IJscowd en zwembad Molecaten. Deze vier zijn niet onderzocht.

Openbare gebouwen
Drie van de resterende zeven centrumsecreten zijn in min of meer openbare gebouwen geplaatst: bij de jachthaven, in het stadhuis en in de Gasthuiskerk. Alleen de eerste is geopend, zo meldt de app. Bij ons bezoek ziet het er pico bello uit, alleen ontbreekt de HogeNoodsticker. Maar de groene knop om de deur te openen maakt dat meer dan goed.
Beide andere privaten zijn op het moment van raadplegen niet toegankelijk, wat bij de Gasthuiskerk klopt. Het stadhuis is echter wel open, maar dat is een uitzondering want het is Open Monumentendag.

Vier deelnemende ondernemers
In het centrum van Hattem zijn slechts vier van het door de gemeente genoemde aantal van zes ondernemers in de HogeNoodapp vermeld: Angelart, De Fontijn (waarmee, afgaand op het adres, De Fontein is bedoeld), Sportsplay en Everyday Bread. Deze aanbieders van het kleinste kamertje verschillen in het gemak waarmee ze als zodanig herkenbaar zijn.
Sommige ondernemers hebben de plakker op de winkeldeur geplaatst. Als deze permanent openstaat, is de aanduiding lastig te vinden, vooral wanneer er ook nog spullen voor staan uitgestald, zodat men wellicht de mogelijkheid van een gratis stoelgang laat varen.
Hier is verbetering mogelijk bij Angelart, Sportsplay en Everyday Bread. Vooral de laatste kan meer doen aan zichtbaarheid. De sticker zit erg laag op de deur, een bezoekerstafel en stoelen ontnemen de wc-zoekende voorbijganger het zicht op de hoop biedende HogeNood-sticker en de doorgang is nogal smal.

Duidelijk welkom
Alleen Christelijke boekhandel De Fontein getuigt helder en luid van de aanwezigheid van een gemak. De sticker prijkt duidelijk zichtbaar op de  etalageruit, pal onder het Fonteinlogo en boven de openingstijden. En, zo weten we uit ervaring, soms levert de stoelgang daar ook nog een gratis kopje koffie of thee op.

Zes of vier ondernemers?
Samengevat: de deelnemende ondernemers voldoen aan de verplichtingen. Aan de aanduidingen valt hier en daar nog wat te verbeteren. Het aangepaste toilet bij de jachthaven is keurig op orde. Maar waar er in de notitie van de gemeente sprake is van zes ondernemers in het centrum, blijken dit er uiteindelijk slechts vier te zijn. Waar zijn de andere twee gebleven …?

HattemNieuws – van de redactie
Ontvang nieuws uit Hattem (politiek, sport, kunst en cultuur, samenleving en human-interest) voortaan in uw mailbox!

2 REACTIES

  1. Bij de grootste parkeerplaats in Hattem, De Bleek, waar de nood vaak hoog is als men na een reis uit auto’s en bussen stapt, is nog steeds geen voorziening, zoals dat eerder wel goed geregeld was. De gemeente lijkt het prima te vinden en negeert het feit dat veel bezoekers aan Hattem daar gratis hun nood willen lenigen bij het Panorama Paviljoen als men al niet achter de auto’s de nood ‘ledigt’.

  2. Vervelend natuurlijk als dat gebeurt. Wanneer het Panorama Paviljoen zich aanmeldt bij de HogeNoodapp en dit meldt bij de gemeente is alvast een deel van de oplossing gerealiseerd. En het levert u wellicht jaarlijks nog eens €1500 op bovendien.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in