Ellen Dijkhuis: ‘Op alle fronten verdient de vrouw een plek’ – Open Atelierdagen

Op 5 en 6 oktober zijn er weer de Open Atelierdagen. RTV Hattem benaderde de Hattemse deelnemers om meer over de kunstenaar en haar werk te weten te komen. Vandaag Ellen Dijkhuis, beeldend kunstenaar.

Op de website van Open Atelierdagen staat een foto van uw werk, een vrouw die naar buiten kijkt. Hoe is dit werk ontstaan of m.a.w. wat is het verhaal erachter en waarom heeft u voor dit beeld gekozen?
‘Dit werk heb ik gemaakt n.a.v. het werk van de filmregisseur AndrejTarkovsky, een Russische filmregisseur die bekend staat om zijn prachtige beelden, vol sfeer en melancholie.

In mijn werk zoek ik altijd naar sfeer, vaak wat melancholisch en mysterieus. Het schilderij moet een verhaal vertellen, maar dat verhaal kan voor iedereen anders zijn.
Dit schilderij, Op de uitkijk, roept vragen op, waar kijkt deze vrouw naar, wat houdt haar bezig, waarom staat zij daar.
Kortom de toeschouwer wordt uitgedaagd zich vragen te stellen en die naar eigen gevoel in te vullen.’

U bent gefascineerd door de mens en mysterie. Vanwaar deze fascinatie? Heeft het mysterie nog een plek in ons leven?
‘De mens is zoveel meer dan je aan de buitenkant ziet. Wat houdt al die mensen bezig, waar zijn ze naar op zoek, waar denken ze aan, iedereen heeft zijn eigen kijk op de wereld om zich heen. Dat is iets wat mij fascineert en wat voor mij een, uitgangspunt kan zijn voor een schilderij.
Het geeft je de mogelijkheid te fantaseren, je eigen draai te geven aan onderwerpen die je bezighouden en de wereld een beetje mooier te maken.’

Op uw eigen site wordt over u geschreven dat u werk maakt van een ’transparante schoonheid’. Kunt u daar meer over vertellen?
‘Dit heeft te maken met de technieken waarmee ik werk. In eerder werk gebruikte ik echte stoffen, waar ik vervolgens overheen schilderde. Hierdoor ontstaat er een gelaagdheid in het werk. Deze gelaagdheid geeft het werk een bepaalde ‘doorzichtigheid in kleurlagen en geeft het diepte.

In mijn schilderijen met olieverf, werk ik op dezelfde manier, met heel veel dunne verf over elkaar heen. Hierdoor krijgt het schilderij in kleur een bepaalde gelaagdheid, die leidt tot deze ‘transparante schoonheid’ De kleuren schijnen als het ware door elkaar heen.’

Wat ben ik vergeten te vragen wat u toch graag wil vertellen?’
‘In bijna al mijn werk staat de vrouw centraal. Vanuit mijn achtergrond (mode) heb ik een voorliefde voor kleuren, stoffen en dessins. Deze voorliefde kan ik in het schilderen van vrouwen optimaal tot uiting laten komen. Door middel van de kleding en de omgeving waarin zij verkeren, kan ik deze voorliefde omzetten in verf.
Bovendien verdient de vrouw op alle fronten een plek, ook in de kunst.’

Meer informatie over locatie e.d., zie de website van Open Atelierdagen.

www.ellendijkhuis.nl

HattemNieuws
Ontvang nieuws uit Hattem (politiek, sport, samenleving en human-interest) voortaan in uw mailbox!

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in