Home Ondernemend Waarom zie je grote betonblokken in het centrum van Amsterdam?

Waarom zie je grote betonblokken in het centrum van Amsterdam?

0
Waarom zie je grote betonblokken in het centrum van Amsterdam?
Partnerbijdrage Dit is een commerciële partnerbijdrage

Kom je regelmatig in Amsterdam? Dan zijn die grote betonblokken in het centrum je vast weleens opgevallen. Ze staan op bekende plekken zoals de Dam en het Leidseplein en zijn niet te missen. Maar wat doen deze blokken daar en hoe worden ze eigenlijk gemaakt? In dit artikel krijg je antwoord op die vragen.

Veiligheid eerst: bescherming tegen voertuigaanvallen
De gemeente Amsterdam heeft sinds 2017 verschillende betonblokken geplaatst om drukbezochte locaties te beschermen tegen aanslagen met voertuigen. De zware betonblokken – die maar liefst 1000 tot 1500 kilogram wegen – maken het bijna onmogelijk voor grote voertuigen om door te rijden. Ze zijn strategisch neergezet en soms zelfs slim vermomd als bankjes, zodat ze niet opvallen in het straatbeeld. De beslissing om deze blokken te plaatsen was niet zomaar gemaakt. Voormalig burgemeester Van der Laan was aanvankelijk tegen het idee omdat hij vond dat het een vals gevoel van veiligheid zou geven. Toch is er uiteindelijk besloten om de blokken te plaatsen, zowel door de gemeente als door de NS.

Blijven de betonblokken voor altijd staan?
Of de betonblokken voor altijd blijven staan, is nog niet duidelijk. Voor nu zijn er in ieder geval geen plannen om ze weg te halen. De blokken zelf zijn duurzaam genoeg om tientallen jaren mee te gaan. Ze zijn gemaakt van hetzelfde sterke beton als viaducten en tunnels, dus ze kunnen zeker tegen een stootje.

Hoe worden betonblokken gemaakt?
De productie van betonblokken is een proces dat veel precisie vereist. Het begint met een beton legoblokken mal waarin het beton wordt gegoten. Het beton zelf is een mengsel van cement, zand, grind en water. Om een blok te maken, volgt de producent een aantal stappen:
Een lege mal wordt op een vlakke ondergrond geplaatst.
Een oliehoudende coating wordt in de mal aangebracht om het beton niet te laten vastplakken.
De mal wordt gevuld met beton.
Met behulp van een trilnaald wordt het beton verdicht.
Het oppervlak van het beton wordt gladgestreken.
Na 24 uur uitharden, worden de malpinnen en wiggen verwijderd.
De mal wordt geopend, en het betonblok is klaar voor gebruik.

Deze stappen worden zorgvuldig gevolgd om de stevige en duurzame blokken te produceren die in Amsterdam voor extra veiligheid zorgen.

Heb je interesse in betonblokken voor een eigen project? Kijk dan eens op websites zoals Betonblock.com, waar je meer kunt leren over de productie en toepassing van deze solide constructies.

Partnerbijdrage Dit was een commerciële partnerbijdrage