Op 15 september stonden de Hattemse Vereniging voor Landschap en Milieu Hattem en de gemeente Hattem tegenover elkaar in de rechtbank. Het ging om een voorlopige voorziening, een vraag van de vereniging om te wachten met de mogelijkheid om een vergunning te verlenen inzake de bouw van de nieuwe Bongerd tot na de uitspraak in de bodemzaak. Op 26 augustus kwam de uitspraak van de voorzieningenrechter van de Raad van State. Het verzoek werd afgewezen.
Pauliene Mars, voorzitter van de Vereniging voor Landschap en Milieu Hattem: ‘Wat gebouwd kan worden met het bestemmingsplan is volgens ons te veel voor wat er qua effecten op natuur rondom Hattem kan. Er worden dertig meer appartementen gebouwd, meer duurdere appartementen en minder zorg. Dat alles heeft effect op het totaal. Voordat we in beroep gingen op dit plan hebben we zelf een berekening gemaakt. Deze kwam hoger uit dan toegestaan. We zijn niet over één nacht ijs gegaan.
Met de voorlopige voorziening hebben we gevraagd te wachten met de mogelijkheid om een vergunning te verlenen tot na de uitspraak in de bodemzaak.
In de bodemzaak wordt pas alles grondig bekeken. We hadden gehoopt op een snelle uitspraak die alvast meer duidelijkheid zou geven, voor ons maar ook voor de gemeente, Habion en alle andere betrokkenen. We vragen vrijwel nooit een voorlopige voorziening aan, behalve bij grote plannen zoals bestemmingsplan Buitengebied waar je niet achter elke vergunning aan kan. Die blijft namelijk gelden, óók als je later gelijk krijgt van de Raad van Staten. Maar in dit geval, met zorg voor ouderen, wilden we allemaal zo snel mogelijk weten waar we aan toe waren, dat hoopten we tenminste.
Maar helaas is die onduidelijkheid niet weggenomen. De gemeente kwam na ons verzoek om een voorlopige voorziening met een hele nieuwe berekening over de belasting die het plan heeft op de natuur. Onze argumenten werden in deze aanvulling verwerkt. Met andere woorden, we kregen van de gemeente gelijk op al deze punten. Maar er werden ook andere aanpassingen gedaan, waarmee de berekening toch weer lager uitkwam. En daar hebben we wel wat vraagtekens bij.
De eisen regels voor de deze berekening (de ‘voortoets’) zijn streng, we zullen zeker een feitelijke onderbouwing willen zien van deze nieuwe aanvulling. Een voorzieningenrechter maakt een verantwoorde schets. Het kan dus zeker nog anders uitvallen in de bodemzaak.’
Er komt dus geen voorlopige voorziening. Dat betekent dat er niet gewacht wordt met de mogelijkheid om een vergunning te verlenen tot na de uitspraak in de bodemzaak. Wat betekent dit voor de voortgang? Dat men verder gaat met vergunningverlening ook al is er nog geen uitspraak in de bodemzaak? En wat betekent dat?
‘Er kan nu een vergunning worden aangevraagd. Daar maakt dezelfde aanvulling deel van uit. Daartegen mogen we in beroep gaan of bezwaar op maken, afhankelijk van de procedure die men volgt. De uitspraak betekent vooral dat we nu twee verschillende procedures moeten gaan volgen die door elkaar heen kunnen gaan lopen.’
Reactie gemeente
Ook de gemeente hebben we om een reactie gevraagd: ‘De voorzieningenrechter van de Raad van State deed maandag uitspraak op het verzoek van Vereniging Landschap en Milieu Hattem (VLMH) om het bestemmingsplan voor de noodzakelijke vernieuwing van woonzorgzone De Bongerd te schorsen. In de bondige uitspraak laat de hoogste bestuursrechter weten geen aanleiding om mee te gaan in het betoog van VLMH dat het plan negatieve gevolgen heeft voor de nabijgelegen Natura 2000-gebieden.
Initiatiefnemer Habion kan hierdoor verder met het voorbereiden van de aanvraag voor een omgevingsvergunning, omdat het bestemmingsplan niet opnieuw in de wacht is gezet. Eerder had namelijk een andere appellant gevraagd om schorsing van het bestemmingsplan – ook dat verzoek sneuvelde.
“Door de twee tussenuitspraken komt er steeds meer zekerheid dat het plan de eindstreep haalt”, zegt wethouder Koen Castelein. Hij ziet de definitieve uitspraak met vertrouwen tegemoet: “Ik lees in de uitspraak een erkenning van de dringende noodzaak voor de verbetering van de woonkwaliteit voor de bewoners van De Bongerd. De initiatiefnemers zijn zorgvuldig in de voorbereiding – het extra stikstofonderzoek dat aan de rechter was aangeleverd was eigenlijk niet eens nodig. Dat schept vertrouwen in de uitkomst van de bodemprocedure, die nog wel moet komen”.
Op 1 oktober zet Habion de volgende stap in het co-creatieproces op weg naar omgevingsvergunning. Met een informatieavond in het stadhuis laten Habion en mede-initiatiefnemers Draisma Bouw en IJsselheem zien hoe de inbreng uit vorige sessies is verwerkt in het voorlopige ontwerp van de drie gebouwen en de inrichting van het gebied. De stap daarna is de aanvraag van de omgevingsvergunning.’
HattemNieuws
Ontvang nieuws uit Hattem (politiek, sport, kunst en cultuur, samenleving en human-interest) voortaan in uw mailbox!