Ruim 4 op de 10 automobilisten kiest voor andere dekking dan advies

Eindhoven, 1 augustus 2024 – Uit onderzoek van autoverzekering vergelijker UnitedConsumers blijkt dat meer dan 40% van de Nederlandse autobezitters een andere autoverzekering kiest dan de geadviseerde dekking. Slechts een kleine meerderheid van 57,3% volgt het advies wel op, gebaseerd op gegevens van afgesloten polissen tussen juli 2023 en juni 2024 via UnitedConsumers.

Percentage dat advies opvolgt per dekking
Het algemene advies van UnitedConsumers voor het kiezen van een dekking is gebaseerd op de leeftijd en de dagwaarde van een auto. Het onderzoek richt zich op de vraag hoe vaak dit advies wordt opgevolgd. Dit komt neer op de vraag bij welke dagwaardes de WA verzekering het meest wordt gekozen, bij welke dagwaardes de WA beperkt casco dekking het populairst is en vanaf welke dagwaarde de meerderheid kiest voor WA casco (all risk).
WA: Deze dekking is het advies bij auto’s ouder dan 10 jaar en met een dagwaarde lager dan € 2.000,-. WA wordt in 72% van de gevallen ook echt gekozen bij deze auto’s. Van de overige verzekerden kiest het grootste deel (24%) voor de uitgebreidere WA beperkt casco dekking.

WA beperkt casco: Het advies is om deze dekking te kiezen bij auto’s tussen € 2.000,- en € 10.000,- en een leeftijd van 6 tot 10 jaar. Slechts 39,7% kiest daadwerkelijk deze autoverzekering bij dit advies. Een deel van de verzekerden geeft juist de voorkeur aan de WA dekking voor auto’s die € 2.000,- tot € 5.000,- waard zijn. Bij dagwaardes van € 7.000,- tot € 10.000,- kiezen veel deelnemers eerder voor allrisk in plaats van WA beperkt casco.WA casco (all risk): Deze dekking past volgens het advies het beste bij (relatief) nieuwe auto’s tot 6 jaar oud en met een waarde vanaf € 10.000,-. Dit advies wordt het vaakst opgevolgd, zo blijkt uit de resultaten: ongeveer 82% van de bezitters van een relatief nieuwe en dure auto kiest voor de meest complete dekking.

Een dekking kiezen is maatwerk
Hoewel de dagwaarde en leeftijd van een auto belangrijke factoren zijn bij het kiezen van een verzekering, blijkt uit het onderzoek dat deze niet altijd doorslaggevend zijn. Een ruime meerderheid houdt ook rekening met persoonlijke omstandigheden en wensen. Het onderzoek laat vooral zien dat het kiezen van een dekking om advies en maatwerk vraagt.

Er zijn meerdere redenen waarom autobezitters afwijken van het advies. “We zien bijvoorbeeld vaak dat autobezitters een duidelijke voorkeur hebben voor ofwel de goedkoopste premie, ofwel de meest uitgebreide dekking. Daarom kiest een relatief klein percentage voor WA beperkt casco, ook wanneer deze dekking het advies is”, aldus Jorg van Rijn, expert autoverzekeringen bij UnitedConsumers.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in