Vlinderen (eventueel met kinderen)

Op vrijdag 2 augustus begint de jaarlijkse Landelijke Tuinvlindertelling. Iedereen met een tuin of een balkon kan meedoen van 2 t/m 4 augustus 2024. Eén kwartier tellen is al voldoende, maar je mag zeker ook vaker tellen. Vorig jaar werd het klein koolwitje het meest gezien.

Waarom vlinders tellen?
De Vlinderstichting organiseert iedere zomer een tuinvlindertelling. Dankzij deze jaarlijkse telling ontstaat een beter beeld van de toestand van de natuur in stad en dorp. Die informatie is belangrijk, want dagvlinders reageren snel op het milieu en op klimaatverandering. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze nog beter beschermd kunnen worden. Uit onderzoek blijkt dat er steeds minder zijn.

Vlinders herkennen en melden
Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin direct doorgeven via Tuintelling.nl Hulp nodig bij het herkennen van vlinders krijg je door het downloaden van de vlinderherkenningskaart.

Maak je tuin een vlindertuin
Ook in deze zomervakantie zijn er nog best veel mensen thuis. Een ideaal moment om de tuin in te richten voor vlinders en te genieten van de kleurrijke bezoekers. De organisatie adviseert om voor inheemse planten te kiezen die lang bloeien en veel nectar geven. Daar profiteren niet alleen vlinders van, maar zo help je ook de bijen en zweefvliegen een handje.

Vlinderen met kinderen
Met de (klein)kinderen de tuin in aan de hand van een vlinder-doe-boek speciaal voor de jongste vlindertellers kan door deze te download op www.vlinderstichting.nl/vlinderdoeboek

Koolwitje favoriet
In 2023 was het klein koolwitje de meest getelde vlinder, op de voet gevolgd door de atalanta. De afgelopen dagen was de dagpauwoog veel aanwezig in onze tuinen.
De top 5 van 2023:
klein koolwitje
atalanta
citroenvlinder
dagpauwoog
groot koolwitje

Meer informatie
De Tuinvlindertelling wordt gehouden van 2 t/m 4 augustus. Kijk voor alle informatie en tuintips op De Vlinderstichting | Tuinvlindertelling

Van de redactie
Lees jij al HattemNieuws? Ontvang voortaan nieuws en achtergronden in je mailbox!

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in