Om Defensie duidelijk te maken dat afsluiting van zo’n 700 hectare natuurgebied in het Zwolse Bos en Landgoed Petrea, om er met (zware) explosieven te oefenen, absoluut niet kan, hebben actiegroep Explosievrij Heerde en Dorpsraad Wapenveld zich verenigd in Stichting Explosievrije Kop van de Veluwe i.o. De afgelopen week is er een eerste overleg geweest met het college van burgemeester en wethouders van Heerde en daaruit werd duidelijk dat ook bestuurlijk er ernstige bedenkingen zijn tegen een dergelijk terrein.
Als eerste wil de Stichting Explosievrije Kop van de Veluwe i.o. de bevolking mobiliseren om een petitie te ondertekenen en vervolgens om begin september in actie te komen als Defensie in Wapenveld een voorlichtingsbijeenkomst wil geven.
‘We hebben ons verdiept in de omvang en consequenties van een springterrein op deze locatie en zijn ons rot geschrokken. Deze plannen zijn desastreus voor zowel de leefbaarheid van de eigen inwoners als de toeristische sector in deze regio,’ zegt woordvoerster Margriet Koerts. Volgens stichting wordt een gebied tot 700 hectare (ofwel 1400 voetbalvelden) volledig afgesloten met alle gevolgen voor wandel-, fiets- en ruiterpaden. Op deze locatie zullen zo’n 200 dagen per jaar explosieven tot ontploffing worden gebracht. Dit met als doel bunkers, tanks en andere zaken op te blazen (vergelijkbaar met het oefenterrein in Reek en dan groter). De geluidsoverlast bestaat uit enorme knallen en wat de trillingen betekenen voor viaducten, monumenten of de immense reinwatervoorziening van Vitens waar Wapenveld en Hattem van afhankelijk zijn, is niet bekend. Ook wijst de stichting erop dat het huidige ASK (het huidige schietterrein op ’t Harde/Wezep) veel intensiever gebruikt gaat worden. Dit kan leiden tot een ergere situatie dan dat men van vroeger gewend is. Daarnaast is de opening van vliegveld Lelystad nog niet van de baan. Als die plannen doorgaan, volgt een een forse toename van geluidsoverlast.
In het overleg met het college van B & W, dat vertegenwoordigd werd door burgemeester Olaf Prinsen en wethouder Stephan Nienhuis, is afgesproken dat de gemeente Heerde gaat controleren of de gegevens die Defensie gebruikt, wel kloppen. Defensie gaat er bijvoorbeeld vanuit dat er 177 woningen binnen een straal van 800 meter staan. De vraag is of alle woningen en (toekomstige) bouwlocaties in deze berekening zijn meegenomen.
‘De gemeenteraad heeft al een motie tegen de plannen aangenomen. Bestuurlijk is er geen draagvlak. Het is aan ons om aan te tonen dat er ook geen maatschappelijk draagvlak is,’ zegt Koerts.
Als eerste is een petitie gestart die inmiddels al meer dan 5.000 keer ondertekend is. ‘Maar dat moeten er veel meer worden, we gaan dan ook alles uit de kast halen om zowel de inwoners als vakantiegangers te mobiliseren en de petitie te ondertekenen.’
Inmiddels is door de stichting een website gelanceerd waarop informatie wordt gegeven over de plannen van Defensie. Ook zijn url’s met de plaatsnamen uit de regio als explosievrij Hattem, Wezep en Oldebroek al geclaimd. Die leiden allemaal naar de website www.explosievrij.nl.
Wie mee wil helpen om ervoor te zorgen dat dit gebied explosievrij blijft, kan contact opnemen via mailadres explosievrijheerde@gmail.com .
Van de redactie
Lees jij al HattemNieuws? Ontvang voortaan nieuws en achtergronden in je mailbox!
Laten ze maar naar Vliegveld Lelystad gaan oefenen.