Buurtsoos denkt na over gezond ouder woorden

Donderdag 13 juni werd er in de buurtsoos van de Open Poort een presentatie gegeven door Jolanda Drewes (Fysio Domus), Pamela Matahelumual (Fysio Hattem en Meer) en Irene Folkerts (diëtiste Vérian).’ In ons werk hebben we veel met ouderen te maken en ook met ondervoeding.’ Er is veel overgewicht, maar er zijn ook veel ouderen ondervoed.’
De aanwezigen kregen mede dankzij sheets een overzicht van wat er allemaal speelt rond ondervoeding.

Ondergewicht
Wat is een gezond gewicht en wat is overgewicht, was een van de beginvragen. Bij ondergewicht is er te zien dat er veel minder voedingsinname is, als je kijkt hoe iemand beweegt of wat er nodig is als je de lengte van de persoon als maatstaf neemt. Er is sprake van ondergewicht (geen ondervoeding) bij een BMI onder de 18,5 bij volwassenen en bij ouderen boven de 70 jaar onder de 20.

Het wordt ondergewicht genoemd als de BMI (verhouding lengte-gewicht) onder de 20 is. Het gewicht moet ongewenst (!) meer dan 4 kg gedaald zijn.
Dit is een algemene regel, en geldt dus niet voor iedereen.

Op een sheet verscheen een definitie: “Ondervoeding is een toestand die wordt veroorzaakt door een verminderde inname of opname van voeding met als gevolg een verandering in lichaamssamenstelling (afname spiermassa).”
Volgens de sprekers zijn er allerlei oorzaken waarom mensen minder gaan eten. Een bekende is: als je alleen bent, is eten minder gezellig. Maar het schijnt ook zo te schijnt zijn, dat met het ouder worden ons proeven en ruiken verminderd.
Veel ouderen gebruiken medicijnen en ook dat kan de smaak verminderen. Doordat medicijnen vaak met drinken wordt ingenomen, zit men al vol zodat er geen plekje meer is voor het ontbijt.

Ondervoeding grijpt in ons leven op verschillende gebieden in. Door ondervoeding vermindert de kwaliteit van leven, maar mensen gaan er ook anders uit zien. Niet alleen “de spierballen verdwijnen”, maar ook de goede bacteriën in de darmen waardoor er meer kans is op infecties e.d.

Alert zijn
Waar kunnen mensen op letten? Dat de ring te ruim om de vinger zit of het horloge om de pols losser. In de broekriem moeten er gaatjes bijgemaakt worden. De kracht verminderd. Mensen hebben het vaak koud.

Ook omstanders kunnen alert zijn. Signalen zijn het overslaan van de tussendoortjes, minder fruit eten, de warme maaltijd wordt in een steeds kleinere porties gegeten, de koelkast is leeg of blijft juist vol met eten van over de datum. En ook: de oudere komt niet meer uit huis, boodschappen en koken wordt niet meer gedaan of boodschappen doen en koken doet men niet meer zelfstandig.

Wat te doen?
Gelukkig waren er ook tips (de meer algemene, dus voor mensen die geen voedingsadviezen van professionals hebben), zoals meerdere keren per dag eten, het liefst gevarieerd, met veel eiwitten en volle producten.

Bewegen werd ook nog extra uitgelicht. ‘Je hoeft niet naar de sportschool. Door lopen word je vrolijker. Twee keer 5 minuten is prima, maar probeer minstens 10 minuten buiten te lopen. Thuis kun je zittend voor de tv met Barbera de Loor meedoen met Nederland in Beweging. Of gebruik de stoel dagelijks om een aantal keren vanaf de stoel langzaam op te staan en weer te gaan zitten. Je hoeft geen apparaten aan te schaffen voor de armspieren. Ook flesjes vullen met zand of water werkt prima. Door veel te bewegen herstel je sneller van ziektes’

Een bezoeker vertelde: de dokter zegt ‘drink iedere avond een borreltje’. Waarom, was de vraag van een van de sprekers. ‘Dan kijk je gezelliger tegen het leven aan.’

Er was ook een vraag over de extra vitamines die in reclames worden aanbevolen. ‘Bij goed eten zijn de meeste vitamines niet nodig. Er zit genoeg in onze eten en drinken. De marketing maakt handig gebruik van het idee dat we veel moeten slikken om gezond te blijven, maar in sommige potjes zit zelfs teveel, bijvoorbeeld bij B6. Boven de 70 jaar is vitamine D is wel aan te bevelen. Boven de 50 bij vrouwen 10 microgrammen, boven de 70 20 microgrammen. Vitamine D krijgen we op een natuurlijke wijze binnen, maar in de zon is onze huid vaak bedekt en bij ouderen dunner, waardoor het lichaam minder vitamine D opneemt.’

Een van de adviezen was: ‘Eet het liefst geregeld samen.’ Veel ouderen zijn alleen en dat samen eten is niet alleen gezond, maar ook een wens van velen. Gelukkig heeft Hattem verschillende mogelijkheden om dat te doen, zoals op dinsdag bij Zoethout of op donderdag in Bethel.

Meer informatie 
Jolanda Drewes-Keuning
Fysio Domus
Tel: 06-44756211

Pamela Matahelumual
Fysio Hattem en Meer
06-52391101

Irene Folkerts-Wiersma
Diëtist Vérian
088-1263126

Over de buurtsoos
De buurtsoos in De Open Poort is elke donderdagmorgen open van 10-12 uur. De buurtsoos blijft de hele zomer open.

Laat een reactie achter

Plaats alstublieft uw reactie
Vul je naam in