Een buurtsoos voor iedereen, in een kerk. Wat moet ik me daarbij voorstellen? Met deze vraag ging RTV Hattem op pad naar De Open Poort, Veldhoeve 1, en sprak daar met Henk Buitenhuis.
‘Een buurtsoos is, zoals de naam al zegt, een soos voor de buurt. In de ruimste zin des woord. Er komen mensen ‘van de overkant’ maar ze komen ook van de andere kant van Hattem. Mensen voelen zich welkom, ook als ze niet kerkelijk zijn. Een tijdje geleden vroeg iemand: “Als je nog iemand nodig hebt voor de PR, zeg het maar”. Terwijl hij dus geen lid is van onze kerk. Een andere niet-kerkelijke zei: “Ik word hier met respect behandeld”. Dat is hoe wij het graag zien, en ook hoe wij zelf behandeld willen worden. Het is tijdens de kerst- en paaslunch dat we voorafgaand aan het eten een korte meditatie houden en bidden. Dat weten de mensen die komen.
Een eigen buur(t)’huis’
‘Op andere dagen organiseren we meer algemene programma’s, zoals Jan Spannenberg die komt vertellen over oud-Hattem, Jan Mulder vertelt over zijn werk als imker, en Jolanda Drewes (Fysio Domus), fysiotherapeute Pamela Matahelumual (Fysio Hattem en Meer) en diëtiste Irene Folkerts (Vérian) organiseerden een ochtend over goede voeding bij ouder worden.
Wanneer er geen lezing of iets dergelijks is, zie je de mensen met elkaar praten, sommigen sjoelen of biljarten. Een paar mensen hebben hier hun verjaardag gevierd, met de mede-buurtsoosgenoten. Maar moet je dan niet thuis zijn, vroegen wij. “De familie moet maar even wachten.”
De buurtsoos heeft een eigen ruimte in het gebouw, speciaal ingericht als soos. De buurtsoos is elke week op donderdagmorgen open van 10-12 uur. Zo nodig kun je gehaald en gebracht worden.
Kunnen we iets voor je doen?
Binnen de Open Poort waren er al een paar initiatieven toen men zich afvroeg of de kerk naast dat ze gemeente is, ook iets voor de buurt kon betekenen. Zo ontstond de buurtkerk, waarvan Harry Lambrink de coördinator is.
De buurtsoos startte in januari 2020 met Buitenhuis en Ali de Jonge als coördinatoren. Toen in maart 2020 corona alles in Nederland stillegde, hadden ze al een organisatie neergezet waarbij vrijwilligers een belangrijke rol speelden. Van elke bezoeker waren de adresgegevens bekend, zodat de buurtsoos ook in coronatijd contact kon houden met een belletje of een kaartje en de vraag ‘kunnen we iets voor je doen?’.
Inmiddels komen er gemiddeld twintig mensen op een ochtend. ‘Sommigen kijken er echt naar uit. Ze gaan bij wijze van spreken op dinsdag naar de fysio en op donderdag naar de buurtsoos. Dat zijn de enige afspraken die ze hebben. Ze hebben weer een doel.’
De buurtkerk heeft er inmiddels ook activiteiten bijgekregen. Sinds voorjaar 2024 is er maandelijks ook een avondsoos, Stichting Welzijn Hattem (SWH) heeft 1x in de twee weken een spreekuur en sinds begin dit jaar begeleidt de buurtsportcoach Zitfit. Op de maandelijkse SPOOR-kalender (van o.a. SWH) in de Hattemer, zijn de precieze data en tijden te vinden.
Zomer open!
De buurtsoos blijft de hele zomer open op donderdagmorgen van 10-12 uur, ‘want dan moet je er juist zijn als de opa’s en oma’s thuisblijven en de kinderen weg zijn’.