Jan Karel Wendt was de zoon van de Hattemers Antonij Andries Wendt en Gerrigjen Mensink. Geboren 07-03-1909. Het gezin woonde aan de Nieuwstad.
Wendt trouwde 3 september 1931 met Jacoba Blom en samen kregen ze drie kinderen. Wendt woonde in Zwolle en was smidsknecht, rijwielhersteller en monteur. Hij was ook lid van het verzet. Hij hield zich vooral met sabotage bezig.
Wendt is verraden door de leerling-verpleegster Annigje Wanders uit Rotterdam, die daarvoor 75 gulden ontving, zo kunnen we lezen op de site van WO2slachtoffers.
De Duitsers arresteerden Wendt. Hij werd gevangen gezet in het Zwolse huis van bewaring. Een dag na zijn 36ste verjaardag is hij als represaille voor een aanslag op de in Nederland hoogste SS-officier op 8 maart 1945 bij de Woeste Hoeve gefusilleerd.
Represaille
In de nacht van 6 op 7 maart 1945 raakte de SS-officier Hanns Albin Rauter, de nazi-Duitse leider van de politie in Nederland, bij de Woeste Hoeve op de oostelijke Veluwe zwaargewond bij een toevallige aanslag. Op 8 maart 1945 executeerden de Duitse bezetters als represaille 117 gevangenen, waaronder Windt, bij de plaats van de aanslag. Een ongeveer 50 man sterk vuurpeloton van de Grüne Polizei voltrok het vonnis. Ook op andere plekken in Nederland werden die dag nog 119 mensen vermoord. Als represaillemaatregel was het de grootste massafusillade in de oorlogsjaren in Nederland. (bron: Wikipedia)
De naam van Wendt staat op een gedenkteken op de executieplaats.
Aanvankelijk werd Wendt begraven in een massagraf op Begraafplaats Heidehof in Ugchelen. Op 4 mei 1945 is hij herbegraven op de Algemene Begraafplaats in Hattem.
Familie in Hattem
Er veel broers en zusters van Jan Karel vroegtijdig overleden en is er slechts een aantal van hen volwassen geworden. Een daarvan was Cornelia Duerink-Wendt, zijn oudste zus. Cornelia en Willem haar man woonden op Allee 25.
Zijn jongste broers Gait en Toon hebben aan de Allee 23 gewoond.
Dit artikel maakt deel uit van een reeks van vier over herdenken in de week van 4 mei 2024.