HATTEM – Een wandelaar die een karretje met een boompje meezeult, het is een vreemde verschijning op de Hanzeboog afgelopen zondagavond. Maar de Hattemse Delien Havinga herkent hem meteen uit de krant en maakt een praatje met Arnout Vanderputte die vanuit België onderweg is naar Denemarken. De boom moet daar een plekje krijgen waar hij kan opgroeien.
Beuk redt het niet
Vanderputte wil met zijn boom een statement maken én zijn studie aan de Brusselse theateracademie afronden. Het idee ontstond tijdens tijdens een boswandeling in zijn woonplaats. Daar werd Arnout gegrepen door het idee dat de jonge beukenboompjes in dat woud nooit oud zullen worden als gevolg van de verdroging. Om tenminste één boom een langer leven te gunnen, besloot hij deze te vervoeren naar Denemarken, waar de overlevingskansen voor jonge beukenbomen stukken groter zijn.
Klimaatcrisis concreet maken
In het Nederlands Dagblad verwoordt ‘het Beukenjong’ het als volgt: ‘Ik ben oprecht begaan met de natuur en maak me grote zorgen. Maar vaak gebruiken mensen abstracte woorden en concepten, dan hebben ze het bijvoorbeeld over ‘dé energietransitie’. Dat maakt het ontoegankelijk. Ik wilde een manier vinden om op een concrete, bijna zachte manier over het klimaat te praten, zonder dit woord te gebruiken. Dus zeg ik tegen mensen: ‘Kijk, hier is een boom, maar in België wordt het te heet, dus moet de boom migreren.’ Zo wil ik bijdragen aan bewustwording rond dit thema.’
Instagram
Tijdens de ontmoeting op de Hanzeboog deelt Vandeputte opnieuw het verhaal. Maar ook heeft ie belangstelling voor tips over het vinden van onderkomens in Nederland. Want zeker als je in bent voor een praatje is het telkens maar afwachten hoever je komt op een dag en of je er een slaapplaats vindt. Helaas is het Beukenjong Hattem al voorbij, anders was het vinden van een logeeradres ter plekke opgelost. Het Beukenjong is tijdens zijn reis te volgen via Instagram.