De gemeente Hattem biedt het plaatselijke bedrijfsleven aan om rotondes te adopteren. De rotondes moeten representatief blijven of representatief worden ingericht.
In Hattem zijn momenteel 3 rotondes en deze zijn geschikt voor adoptie door Hattemse bedrijven:
- Rotonde Zuiderzeestraatweg/Hilsdijk
- Rotonde Apeldoornseweg
- Rotonde Geldersedijk
Wat zijn de regels?
“Als je een rotonde adopteert, mag je zelf de middencirkel van de rotonde inrichten. Er is veel mogelijk, zolang de verkeersveiligheid niet in gevaar komt. Je mag de rotonde bijvoorbeeld helemaal of voor een deel beplanten met bloemen en struiken. Je mag ook andere materialen gebruiken, zoals grind en kiezels. Of een klein kunstwerk plaatsen. Je bent ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de rotonde”, aldus de gemeente Hattem.
Op de rotonde mag je borden plaatsen van 40 centimeter bij 60 centimeter met daarop de naam van jouw bedrijf. Adopteer je een rotonde samen met andere bedrijven? Dan mogen de namen van al die bedrijven op de borden staan.
- Het aantal borden dat op een rotonde mag staan is gelijk aan het aantal wegen dat op de rotonde uitkomt. Komen er 3 wegen op de rotonde uit? Dan mogen er 3 borden staan.
- De adoptieovereenkomst duurt 5 jaar. Na die tijd wordt de overeenkomst automatisch verlengd, tenzij de gemeente of de adopterende partij het contract opzegt.
Voor wie?
Elk bedrijf of groep ondernemers in Hattem kan een rotonde adopteren.
Kosten
Je betaalt de kosten voor de inrichting en het onderhoud van de rotonde. Op deze manier heb je zelf controle over de hoogte van de kosten.
Meer informatie en aanmelden
Je kunt je aanmelden bij de gemeente en een plan indienen tot en met 16 augustus via gemeente@hattem.nl onder vermelding van ‘adoptie rotonde.’ Als voor een rotonde meerdere geïnteresseerden zijn, wordt er gekeken naar de aanbieding die voor de gemeente Hattem het gunstigst is. De adoptant is bij voorkeur een in Hattem gevestigd bedrijf of meerdere bedrijven uit Hattem. Als er voor de aanleg van de nieuwe inrichting een omgevingsvergunning nodig is, verzorgt de gemeente de aanvraag.
Toetsing
De plannen worden beoordeeld op een aantal aspecten. Het plan van de partij met de hoogste score wordt getoetst op veiligheid en verkeerskundige aspecten en moet in lijn zijn met de Groenvisie.
Bij afkeuring moet het plan worden aangepast (voor kleine wijzigingen) of komt het plan dat de op een na hoogste score had in aanmerking.