“Helaas is het niet mogelijk om binnen de geldende RIVM maatregelen een passende invulling voor dit middeleeuws festival te organiseren,” aldus Visit Hattem.
Als alles doorgaat zal op 7 september 2023 de volgende editie van het Dikke Tinne Festival plaatsvinden.
Herbeleef de sfeer van de Middeleeuwen in Hattem op zaterdag 11 september van 11.00 – 17.00 uur tijdens het Dikke Tinne Festival. Laat je meevoeren terug in de tijd met theaterspektakel, kinderspelen en nostalgische verhalen.
Het festival ontleent zijn naam aan de ‘Dikke Tinne’, de versterkte burcht van de graven, later hertogen, van Gelre. Eigenlijk heette het kasteel Sint Lucia, maar in de volksmond werd het Dikke Tinne genoemd vanwege de twee torens met muren van wel zeven meter dik. De binnenstad van Hattem kenmerkt nog veel meer historische panden en straatjes en is daarmee een perfect decor voor dit historische festival.
Voor één dag ademt Hattem tijdens het Dikke Tinne Festival de sfeer van de Middeleeuwen uit. De binnenstad wordt zoveel mogelijk ontdaan van moderne elementen, verkeersborden worden afgehangen met jutezakken, strobalen vullen de straten en inwoners en ondernemers gaan gekleed in middeleeuwse gewaden.
Theaterspektakel ‘Kooi Van Wassenaar’
Het verleden komt tot leven met de vertolking van een bijzonder stukje uit de historie van Hattem. Speciaal voor het festival heeft een werkgroep de ‘Kooi Van Wassenaar’ nagebouwd en het verhaal van de gevangenneming van Jan van Wassenaar vertaald naar een theaterspektakel. In 2018 viel dit theaterspektakel letterlijk in het water vanwege het slechte weer en op veler verzoek wordt in 2021 hetzelfde thema gehanteerd.
Het theaterspektakel gaat over graaf Jan II van Wassenaar die in 1512 gevangengenomen werd door hertog Karel van Gelre en zijn legeraanvoerder Maarten van Rossum. Van Wassenaar werd opgesloten in één van de torens van het Hattemse kasteel. Er werd een speciale kooi gebouwd waarin een bed en een tafel paste. Hierin heeft Jan van Wassenaar 2 jaar gevangen gezeten. Met een toneelspel door de stad beleven bezoekers het verhaal van Jan van Wassenaar van zijn gevangenneming tot en met zijn vrijlating.
Spannend
Interactieve straattheateracts laten je verwonderen over de geneeskunde van vroeger en oude ambachten komen tot leven. Troubadours en minstrelen laten hun klanken horen en voor de kinderen zijn er Oudhollandse spelen. Jonkvrouwen en ridders hebben een kampement opgezet rondom de kerk en geven spannende demonstraties zwaardvechten en boogschieten. Wie geluk heeft mag zelfs een aantal pijlen schieten of zich in een ridder harnas steken.