De medewerkers van het Anton Pieck Museum wilde de oudere Hattemers, die vanwege de Coronamaatregelen thuis zitten, verrassen en een hart onder de riem steken. Dit deed het museumteam met het Anton Pieck draaiorgel.
Het orgel was eerder te horen in Hattem, maar bracht nu wat extra gezelligheid op de dag dat Hattem 75 jaar is bevrijd en daarmee ook de dag voor de geboortedag van Anton Pieck (op 19 april). Het orgel speelde Oudhollandse liedjes bij Zorg- en Wooncentrum De Bongerd, Appartementencomplex Hof van Blom en Appartementencomplex Uilennest. Veel ouderen zwaaiden voor het raam of gingen spontaan mee dansen op hun balkon. Voor deze bijzondere gelegenheid werden Anton Pieck gebakjes voor de verzorgingshuizen bezorgd door bakker Blom.
Virtueel museumbezoek
Het jaar 2020 staat in het teken van de 125e geboortedag van Anton Pieck. Twee hele verdiepingen van het zijn opnieuw ingericht om de bezoeker mee te nemen door het werk én het leven van Anton Pieck. Door de Coronamaatregelen vanuit de overheid is het stil in het Anton Pieck Museum, maar achter de schermen wordt er nog met enthousiasme doorgewerkt om het museum in optimale staat te houden. Klaar voor betere tijden.
Mensen die nu al een bezoek aan het museum willen brengen, kunnen via de website van het museum een virtueel bezoek brengen of meedoen aan een quiz.
Het draaiorgel
Anton Pieck draaiorgel is in 1986 gebouwd door de firma Jan van Eijk draaiorgels in Terwolde. Anton Pieck is bij het ontwerp betrokken geweest en heeft de bouwer toestemming gegeven om na het bouwen het orgel natuurgetrouw te beschilderen met de prachtige Anton Pieck tekeningen die iedereen kent. Natuurlijk ontbreekt de tekening van het draaiorgel zelf ook niet. Bij de doop van het orgel en de onthulling van de naam Anton Pieck orgel zou Pieck zelf aanwezig zijn. Helaas werd hij door een griep geveld en nam zijn zoon Max deze taak van hem over. Anton Pieck was zeer trots op het draaiorgel dat zijn naam draagt.