Drs. Hans de Man keert terug in het Voerman Museum Hattem om een lezing te geven, ditmaal is het thema een kennismaking met De Stijl en Mondriaan. Hij doet dit op dinsdag 10 juli tijdens de jaarvergadering van de Vereniging Vrienden van het Voerman Museum Hattem.
De Man was eerder op 28 maart van dit jaar te gast in het museum, toen hij een bomvolle zaal trok met zijn lezing over de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt. Ook deze bijeenkomst was een initiatief van de vrienden van het Voerman Museum Hattem. Niet alleen vertelde De Man over het leven en de kunst van Klimt in het Wenen van rond de eeuwwisseling (negentiende/twintigste eeuw), hij verlevendigde zijn verhaal met beeldpresentaties. De meer dan veertig bezoekers van deze bijeenkomst kregen zo een boeiende inkijk in het leven en werk van Gustav Klimt.
Ditmaal komen dus de Stijlbeweging en de kunstenaar Piet Mondriaan voor het voetlicht. De Stijl is een Nederlandse kunstbeweging die is vernoemd naar het tijdschrift De Stijl, dat in 1917 in Leiden werd opgericht. Belangrijke leden van De Stijl waren kunstenaars als Theo van Doesburg, Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. De leden van De Stijl streefden naar een radicale hervorming van de kunst, die gelijke tred hield met de technische, wetenschappelijke en sociale veranderingen in de wereld. Deze hervorming bestond uit het gebruik van een minimum aan kleuren en een zo eenvoudig mogelijke vormgeving.
Piet Mondriaan (1872-1944) was een Nederlandse kunstschilder die algemeen wordt gezien als een pionier op het gebied van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren is wereldberoemd. Dit dient nog steeds als inspiratiebron voor architecten en ontwerpers van toegepaste kunst. Mondriaan ontwikkelde een eigen kunsttheorie die hij Nieuwe Beelding of neoplasticisme noemde. Mondriaan woonde en werkte op latere leeftijd in het buitenland.
Na de goed bezochte lezing die De Man in maart hield over het Klimt-tijdperk, belooft ook deze nieuwe lezing weer een boeiende ervaring te worden. Hans de Man studeerde architectonische vormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens in Kampen (het huidge ArtEZ) Ook volgde hij een studie Architectuur- en Stedenbouwgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde in 2003 af op een onderzoek naar naoorlogse scholenbouw. De Man werkt nu als zelfstandig architectuurhistoricus en is daarnaast (gast)docent architectuurgeschiedenis bij verschillende instellingen, waaronder ArtEZ academie van bouwkunst in Zwolle.
De lezing is gratis toegankelijk voor de vrienden van het museum. Voor introducées van de vrienden en andere belangstellenden is de entreeprijs 5 euro per persoon.
Opgeven voor de lezing kan via vriendenvoerman@gmail.com . Het is mogelijk om al vanaf 20 euro per jaar vriend van het museum te worden.
De lezing door Hans de Man volgt na de jaarvergadering van de Vrienden van het Voerman Museum Hattem. De jaarvergadering start om ca. 19.30 uur, de lezing rond 20.15 uur.